Foto: rr

Nirvana sleept Marc Jacobs voor de rechter

Wordt dit een van de processen van 2019? De ex-muzikanten van rockband Nirvana spannen een rechtszaak aan tegen ontwerper Marc Jacobs, omdat die hun ‘smiley’ zou hebben gestolen. En daar kunnen Dave Grohl en Kris Novoselic niet om lachen, meldt de website TMZ.

Het wrange glimlachje van Nirvana maakt prominent deel uit van een collectie sokken, T-shirts en sweaters die Jacobs eerder dit jaar voorstelde onder de naam ‘Bootleg Redux Grunge’. In het design van de Amerikaanse ontwerper zijn de twee kruisjes, die de ogen vervangen, op hun beurt vervangen door de initialen van de naam van Jacobs zelf. Het woord ‘Nirvana’ verving hij door ‘heaven’.

Nirvana gebruikte de smiley, die door Kurt Cobain getekend zou zijn, voor het eerst op een flyer voor de lancering van het album Nevermind (1991) en bezit sinds 1992 het handelsmerk.

Jacobs heeft een lange, positieve relatie met grunge, de hardrockstijl uit Seattle waarmee Nirvana bekend werd. Vooral zijn antiglamoureuze collectie voor Perry Ellis in 1993, gebaseerd op de ‘authentieke’ muziekmode, zond een schokgolf door de modewereld.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden