Foto: foto kurt

Jaar na ramp met kraan in Nieuwpoort kunnen bewoners ‘bijna’ terugkeren

Een jaar nadat een torenkraan ingestort was op een appartementsblok in Nieuwpoort, is het gebouw nog altijd niet hersteld. ‘Het is een trieste verjaardag, want de sporen van de ramp zijn nog altijd goed te zien’, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke.

Precies een jaar geleden viel een reusachtige bouwkraan op een appartementsgebouw in Nieuwpoort, geveld door een ­hevige rukwind. Daarbij viel een dode, een man raakte zwaar­gewond. Verschillende bewoners kunnen vandaag nog altijd niet terug­keren naar hun appartement.

‘Het onderzoek loopt nog’, zegt burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V). ‘Ook de procedure met de verzekeringen is nog niet afgerond.’ Het onderzoek loopt wel op zijn laatste benen, zeggen ze bij het parket van Veurne. ‘We hopen in het voorjaar te kunnen afronden.’

Begin januari zouden de ruwbouwwerken voor de heropbouw moeten beginnen. Maar het wordt een lange en complexe juridische strijd om te ­bepalen wie verantwoordelijk is: de bouwfirma of de (Franse) ­fabrikant van de kraan.

In het nieuws