Foto: fvv

‘Onderzoek nodig naar misbruik bij Jehova’s getuigen’

Het adviescentrum voor sektes vraagt de Kamer een onderzoek te voeren naar seksueel misbruik van minderjarigen bij de getuigen van Jehova.

Het sekteobservatorium IACSSO, een onafhankelijk centrum van de overheidsdienst Justitie, heeft het afgelopen jaar ‘verschillende directe en indirecte getuigenissen ontvangen’. Het gaat over mensen die verklaarden als kind seksueel geweld te hebben ondergaan bij de getuigen van Jehova. Over hoeveel getuigenissen het gaat, kan IACSSO niet meedelen.

Het bericht staat vandaag in De Morgen.

De bal ging een jaar geleden aan het rollen, na meldingen bij de Nederlandse stichting Reclaimed Voices. Daar liepen 286 getuigenissen binnen. Vorige maand deed het gerecht in Nederland invallen in kerken en woningen van Jehova’s getuigen.

Het sekteobservatorium vraagt nu om in België een parlementaire onderzoekscommissie op te richten. De aanbevelingen werden overgemaakt aan Kamervoorzitter Siegfried Bracke en aan diverse ministers, maar de timing is niet ideaal gezien de val van de regering. Ook het federaal parket is op de hoogte gebracht.

Op Radio 1 vertelde de woordvoerder van de getuigen van Jehova dat er al mensen uit de organisatie werden gezet wegens klachten. Sommige slachtoffers stellen echter dat de daders nog steeds actief zijn in de sekte.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden