Foto: AFP

Meer dan honderd doden in Congo vlak voor verkiezingen

Bij gevechten tussen rivaliserende etnische groepen in het noordwesten van Congo zijn de voorbije dagen meer dan honderd doden gevallen, melden mensenrechtenactivisten.

De doorgaans rustige provincie Mai-Ndombe wordt getroffen door de gewelddadigste gevechten in jaren tijd. En dat op een zucht van de lang uitgestelde presidents- en parlementsverkiezingen zondag, waarvan ook al gevreesd wordt dat die tot gewelddadigheden kunnen leiden.

De gevechten tussen de Batende en Banunu, twee etnische groepen, braken zondag uit na een dispuut over de begraafplaats van een lokale leider van de Banunu. ‘Er zijn daardoor al 120 doden te betreuren. In het ziekenhuis liggen nog eens 71 gewonden’, zegt Jules Bango, een mensenrechtenactivist uit het dorp Yumbi, tegen persbureau Reuters. ‘Duizenden mensen op de vlucht hebben de Congorivier overgestoken naar het naburige Congo-Brazzaville.’

Volgens een andere activist die met Reuters sprak, liggen de verkiezingen aan de basis van de geweldsuitbarsting. De Batende zouden de regeringscoalitie van president Joseph Kabila steunen, terwijl de Banunu zich hebben geschaard achter kandidaten van de oppositie.

Bron: Reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen