Foto: BELGA

Spijtoptant Veljkovic is uitgepraat

Spijtoptant Dejan Veljkovic, spilfiguur in Operatie Schone Handen, heeft na 12 dagen en 96 uren verhoor aan de speurders alles gezegd wat hij weet.

Sinds de Ser­vische makelaar Dejan Veljkovic (48) via zijn advocaten Kris Luyckx en Bart Verbelen een deal sloot met het federaal parket, een maand geleden, is ‘de eerste spijtoptant van ons land’ bijna constant verhoord. Dat gebeurde in alle discretie in de gebouwen van de federale politie in Hasselt.

Veljkovic heeft aan de speurders elk professioneel contact uit de doeken gedaan. En belangrijker: hij heeft ook volledige inzage gegeven in zijn witte en vooral zwarte boekhouding. De uitkomst van die verhoren, wordt ons bevestigd, is nefast voor ‘een hele hoop’ collega-makelaars, spelers en trainers.

Tientallen mensen zullen de komende weken wellicht worden verhoord over hun zwarte boekhouding. Veljkovic legde onder meer de dubieuze carrousel bloot van zwartgeldconstructies en vennootschappen.

Wellicht volgen er nog confrontaties tussen Veljkovic en andere verdachten. Want al wat de makelaar heeft verklaard, geldt louter als ‘steunbewijs’ en moet worden geverifieerd. ‘Hij mag zelf “opgelucht” zijn na zijn biecht, veel vrienden heeft hij de voorbije weken niet gemaakt’, klinkt het.

De advocaat van scheidsrechter Bart Vertenten, Hans Rieder, stelde gisteren in Humodat het luik over de matchfixing ‘niet meer dan een pagina in de Fabeltjeskrant wordt’. Volgens bronnen dicht bij het onderzoek is dat heel optimistisch. ‘Al maakt de matchfixing slechts een miniem deel uit van het strafdossier’, klinkt het. Veljkovic bekent wel dat hij bij KV Mechelen en Waasland-Beveren ging spreken over het regelen van de degradatiestrijd. En dat er over concrete bedragen is gepraat.

De vraag is of het gerecht bewijslast kan vergaren tegen anderen. Zo zou de biecht van Veljkovic positief uitdraaien voor scheidsrechter Bart Vertenten. Deze heeft tot nu elke vorm van matchfixing ontkend.

In het nieuws