Nieuwe beelden tonen extreem geweld tijdens Marrakech-betoging

In Brussel zijn zondag 5.500 mensen op straat gekomen tegen het VN-Migratiepact. Die betoging verliep eerst rustig maar ontaardde later in zware rellen met de politie. Nieuwe beelden, die onze zusterkrant Het Nieuwsblad in handen kreeg, tonen hoe gewelddadig het eraan toeging.

Veel van de amokmakers behoorden tot de harde kern van hooligans. Volgens de politie kregen de manifestanten ‘versterking’ van tientallen Feyenoord-supporters. 

De beelden die we toegestuurd kregen van in de buurt van het Brusselse Berlaymontgebouw, in de Europese wijk, spreken voor zich (zie video bovenaan). Een jongeman, wellicht een journalist of blogger, werd er door verschillende amokmakers aangevallen en kreeg enkele rake klappen in het gezicht. De politie weet voorlopig nog niet om wie het gaat en waarom hij zo zwaar werd aangepakt.

'Eerst dachten we dat het om een collega in burger ging, maar die opereren tijdens dit soort van manifestaties altijd in groep zodat ze elkaar kunnen helpen en beschermen', zo luidt het bij de Brusselse politie. 'Zoveel geweld maken we zelden of nooit mee. Er wordt wel eens vaker met zaken gegooid, maar dit was buitensporig. Zelfs onze paarden werden geviseerd. Ongezien', klinkt het.

Aanval op combi

Op een ander filmpje (zie video hieronder) is te zien hoe een ploeg van de politie van de zone Montgomery (Etterbeek, Sint-Pieters-Woluwe en Sint-Lambrechts-Woluwe) wordt belaagd door een groep amokmakers. Het voertuig, met twee inspecteurs aan boord, kan ontsnappen door achteruit te rijden om daarna plankgas weg te rijden. De schade aan het voertuig is groot. De spiegels zijn afgebroken en er werden verschillende blutsen in het koetswerk gestampt en geslagen.

Uiteindelijk zijn een honderdtal manifestanten opgepakt door de politie. 'Drie van de zes verdachten die gerechtelijk werden opgepakt na de mars tegen Marrakech, verschijnen op 24 januari voor de Brusselse correctionele rechtbank. Ze kregen een rechtstreekse dagvaarding', zegt Gilles Dejemeppe van het Brusselse parket.

In het nieuws