
Meer dan 100 ivoren stukken in beslag genomen dit jaar
In 2018 heeft de milieu-inspectie van de FOD Volksgezondheid meer dan 100 ivoren stukken in beslag genomen die verkocht werden bij antiquairs en handelaars. ‘Dit hoge cijfer toont aan dat deze controles noodzakelijk waren en moeten worden gehandhaafd’, klinkt het dinsdag.
De verkoop van ivoor van olifanten in Europa is streng gereglementeerd door de CITES-wetgeving, die de handel in bedreigde soorten regelt. Die stelt dat ivoren voorwerpen maar in een paar gevallen verkocht mogen worden. Dat is het geval voor bewerkte ivoren voorwerpen die voorzien zijn van een CITES-certificaat, waaruit blijkt dat ze dateren van vóór 1984. Ook bewerkte voorwerpen van voor 1947 die voorzien zijn van een bewijs van leeftijd mogen verkocht worden, en gemarkeerde onbewerkte slagtanden die voorzien zijn van een CITES-certificaat.
Vlooienmarkt
Met een grote controleactie wilde de FOD Volksgezondheid nagaan of handelaars op de hoogte zijn van de wetgeving, en ze ook naleven. In 2018 werden 34 antiquairs en 3 veilinghuizen geïnspecteerd, voornamelijk in Brussel, Antwerpen en Gent. De inspecteurs van de FOD Volksgezondheid bezochten ook vlooienmarkten en tweedehandswinkels. Telkens controleerden ze de herkomst van het te koop aangeboden ivoor, alsook het bewijs van leeftijd en/of de CITES-certificaten.
In totaal werden 23 processen-verbaal van inbreuk en 12 processen-verbaal van waarschuwing opgesteld. Tot nu toe zijn 152 stukken in beslag genomen of vrijwillig achtergelaten. Een veertigtal nog te onderzoeken stukken zouden ook in beslag kunnen genomen worden. De overtredende verkopers riskeren boetes van 208 tot 400.000 euro.