Foto: AFP

David Van Reybrouck pleit voor een ‘preferendum’ in plaats van een nieuw Brexitreferendum

Historicus en schrijver David Van Reybrouck wil geen nieuw referendum voor de Brexit, ook al vindt hij dat er na het originele referendum in 2016 mensen misschien van mening zijn veranderd nu er nieuwe feiten gekend zijn. In plaats daarvan pleit hij voor een preferendum.

Volgens Van Reybrouck was het grootste probleem van het Brexitreferendum het referendum zelf, schrijft hij in The Guardian. Hij vraagt zich af hoe zo’n drastische beslissing gemaakt kon worden door een populair referendum dat gebaseerd is op een simpele meerderheid.

De historicus stelt als alternatief een preferendum voor. Daarbij moeten kiezers niet voor of tegen een Brexit kiezen, maar krijgen ze een lijst van 30 stellingen waarbij ze per stelling moeten aangeven in welke mate ze er akkoord mee gaan. Daarna moeten ze een top drie uitkiezen. Op die manier zou het resultaat een lijst van gedeelde prioriteiten worden.

Een paar van Van Reybroucks voorgestelde stellingen zijn ‘Enkel het Verenigd Koninkrijk mag beslissen wie het land in mag’ of ‘Migratie kan alleen opgelost worden als het VK samenwerkt met Europese partners’. Verder stelt de schrijver voor om alle kiezers te informeren door hen op voorhand een brochure te geven met pro- en contra-argumenten per voorstel.

Volgens Van Reybrouck zou een preferendum iedereen tevreden kunnen stellen. Het Remain-kamp zou nog een laatste woord krijgen, en het Leave-kamp zou serieus genomen worden. Bovendien zouden politici een helder antwoord krijgen over wat het volk wil.

Bron: The Guardian
In het nieuws