Foto: vmd

Krappe meerderheid voor coalitie Denderleeuw

Twee maanden na de lokale verkiezingen is er een coalitieakkoord gesloten in het Oost-Vlaamse Denderleeuw. LvB, CD&V en Groen gaan samen in zee, bevestigt huidig burgemeester Jo Fonck van LvB. De drie partijen hebben een zeer krappe meerderheid van 14 op 27 zetels. Verkiezingswinnaar Vlaams Belang blijft op de oppositiebanken.

Jo Fonck laat weten dat er een akkoord is over de inhoud. Wie welke functie krijgt, ligt nog niet vast. ‘De verdeling van de mandaten en bevoegdheden volgen nu’, luidt zijn reactie.

De nieuwe coalitie heeft een zeer krappe meerderheid van 14 op 27 zetels in de gemeenteraad. De LvB van uittredend burgemeester Jo Fonck haalde met 20,9 procent zeven zetels binnen. CD&V heeft er vijf en Groen levert de twee overige zitjes. Vlaams Belang was op 14 oktober de grote winnaar van de stembusgang met 26,2 procent, goed voor 9 zitjes. De extreemrechtse partij krijgt op de oppositiebanken het gezelschap van N-VA (3) en PLUS (1).

Tijdens de voorstelling van akkoord liet burgemeester Fonck verstaan dat het signaal van de kiezer begrepen werd. Zo komt er qua veiligheidsbeleid bijvoorbeeld een een integraal veiligheidscoördinator, een nieuwe functie, viel te zien bij TV-Oost.

‘We hebben onze eigen accenten willen leggen, we hebben willen rekening houden met het signaal van de kiezer. We kunnen en willen daar niet blind voor zijn’, zei Fonck aan de VRT-radio. ‘We zijn op die manier tot een evenwichtig programma gekomen waar alle die verschillende aspecten aan bod komen. We hebben uiteindelijk een beleidsnota met vijf thema’s. Dat gaat over samenleven, veiligheid, ondersteunen van lokale ondernemers, ... die we nu een voor een willen uitvoeren.’

Wil van de kiezer genegeerd’

De lijsttrekker van Vlaams Belang, Kristof Slagmulder, reageerde eerder op de dag al scherp op Twitter. ‘De wil van de kiezer wordt nu ook in Denderleeuw officieel genegeerd: er komt een coalitie van ‘losers’ tussen LvB, CD&V en Groen.’ Zijn partij ‘zal harde oppositie voeren en de stem zijn van de Denderleeuwenaar in het gemeentehuis’.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen