Foto: AP

‘Half gek, half briljant’ Jurassic Park-scenario dat afgewezen werd, blijkt pionierswerk

In 2004 werd een gewaagd scenario voor de op hol geslagen dino’s van Jurassic Park - inclusief gewapende dinosoldaten - afgewezen. De gelijkenissen met Jurassic World zijn treffend.

Op een afgelegen eiland voor de kust van Costa Rica is een miljardair erin geslaagd om dinosaurussen te klonen en als u rijk genoeg bent, kunt u als toerist een ritje maken in die exclusieve prehistorische zoo. ‘Daarna brengen we de dino’s in beeld zoals ze zijn: ontembaar en klaar voor actie. Dat is het magische recept van deze producties en dat is waar we het voor doen: het moment waarop de dino’s de bovenhand nemen en iedereen in de zaal kreetjes slaakt’, zei Steven Spielberg toen de tweede Jurassic Park in 1997 in première ging.

Half gek

Hoe overtuigd de geprezen regisseur ook was van zijn concept: na nog een derde film in 2001 was men het er achter de schermen over eens dat een kleine twist aan het origineel toevoegen geen kwaad kon. Met die frisse wind kwam filmmaker John Sayles, onder meer bekend van de mysteriefilm ‘Lone Star’. Hij schreef in 2004 een scenario voor Jurassic Park 4, dat BBC-journalist Nicholas Barber kon inkijken en beschrijft als ‘half gek, half briljant’.

Sayles brak in zijn scenario met zowat alle tradities, behalve dan dat er dinosaurussen moesten aan te pas komen. Zo konden de dino’s van de Amerikaanse filmmaker ingezet worden als gewapende soldaten in conflictgebieden. De genetisch gemanipuleerde Deinonychuses had een excellente neus voor criminelen, en met hier en daar een vette knipoog naar James Bond, ging hij uiteindelijk de confrontatie aan met de Grote Vijand, die zich meestal verschalkte in een ondergronds schurkenhol. Het toppunt van de actiescènes is het moment waarop een van de dino’s een drugsbaron verslindt terwijl hij nietsvermoedend en poedelnaakt - met een gouden ketting - in zijn jacuzzi zit.

Half briljant

Uiteindelijk werd de frisse wind van Sayles eerder ontvangen als een tornado en vond ook Spielberg dat dit te ver afweek van alles waarvoor Jurassic Park indertijd stond.

Al is het opvallend hoeveel elementen meer dan tien jaar later werden opgepikt voor ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’:

  • Dino’s verlaten het eiland en komen in de ‘echte’ wereld terecht
  • Rijken proberen er munt uit te slaan
  • Diezelfde rijken proberen hen ook in toom te houden en ervan te weerhouden om zich ongebreideld te reproduceren
  • Er wordt lustig geknoeid met genetisch materiaal om een extreem agressieve soort te creëren
  • Dino’s worden gekloond met het doel om hen in te zetten als soldaten
  • Dino’s worden gekloond en er worden testen op hen uitgevoerd in een lab dat zich onder de villa van een onmetelijk rijke man bevindt

De makers van ‘Jurassic World: Fallen Kingdom’ konden dan ook moeilijk anders dan toegeven aan de BBC-journalist dat ze het scenario van Sayles ‘eens goed doorgelezen hadden’.

Lees de volledige analyse van BBC hier.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden