Foto: rr

Tegenvaller voor ‘The Ocean Cleanup’: trage ‘plasticvanger’ houdt plastic niet vast

De ‘plasticvanger’ van het project The Ocean Cleanup heeft te maken met een tegenvaller. Het door de Nederlander Boyan Slat bedachte schoonmaaksysteem beweegt te langzaam en houdt het plastic dat in de Grote Oceaan wordt verzameld niet vast, waardoor het niet kan worden opgevist.

Een woordvoerder van het project The Ocean Cleanup bevestigt berichtgeving van de Volkskrant hierover. Het team probeert de hapering zo snel mogelijk op te lossen. Slat is niet uit het veld geslagen door deze pech, want hij hield vooraf al rekening met dit soort verrassingen, aldus de woordvoerder. Hij heeft ook goed nieuws: in de 600 meter lange arm die op zee drijft en zo het plastic vangt, zijn geen in zee levende schepsels aangetroffen.

Slat is een 24-jarige Nederlander die vijf jaar geleden The Ocean Cleanup oprichtte. In september werd zijn uitvinding in Alameda, nabij San Francisco, te water gelaten. De installatie is 600 meter lang, heet Systeem 001 maar kreeg de roepnaam Wilson. Ze werd 450 kilometer ver de oceaan in gesleept.

Het doel is om de plastic soep die in de oceaan ronddrijft op te ruimen. De afvalberg in de Stille Oceaan is 50 keer groter dan de oppervlakte van België, en weegt 113 miljoen kilogram. Slat hoopt nog steeds dat binnen de vijf jaar te halveren, en het afval blijven halveren tot alles is opgeruimd. Als het probleem opgelost kan worden, moet binnen enkele maanden het eerste plastic afval aankomen in de haven van San Francisco. Daar wordt het eerst geanalyseerd, vooral om te weten te komen waar al dat plastic juist vandaan kwam, en daarna door recyclagebedrijven verwerkt.

Jongensdroom

Voor de jonge Boyan Slat is de Ocean Cleanup een jongensdroom. Hij is er al mee bezig van op de middelbare school en liet er zijn universitaire studies voor schieten. ‘Ik ben met niets anders bezig geweest’, zei hij in dS Weekblad, ‘ik sta ermee op en ga ermee slapen. Ik droom er zelfs van. Maar als ik niet zo gefocust was geweest, was het nooit zover gekomen.’

Bron: Belga, Eigen berichtgeving
In het nieuws

De podcasts van De Standaard