Foto: rr

KU Leuven wil ‘tot nader order’ geen studentendopen

De Leuvense rector Luc Sels vraagt de studentenverenigingen om tot nader order geen studentendopen meer te organiseren. ‘We hebben het doopcharter nog aangescherpt en roepen de studentenclubs vandaag bij ons, in een laatste kans om het charter te ondertekenen’, zei hij in De Ochtend op Radio 1.

Sels roept alle studentenclubs vandaag bij zich met de bedoeling hen een aangescherpt (doop)charter te laten ondertekenen. Als ze dat niet doen, zetten die clubs zich buiten het tuchtreglement van de KU Leuven en riskeren ze sancties. Die sancties kunnen in het uiterste geval leiden tot de uitsluiting van de universiteit, zei Sels.

De rector kondigde zaterdag op Twitter aan dat er een tuchtonderzoek tegen de studentenclub Reuzegom komt. ‘Activiteiten van Reuzegom worden niet getolereerd. Ze zijn al meermaals over de schreef gegaan. In afstemming met gerecht en politie starten wij tuchtonderzoek tegen de verantwoordelijke studenten. Actie volgt morgen na mijn terugkeer uit Japan’, klonk het.

Zaterdagmiddag meldde Seniorenkonvent Leuven, de koepelorganisatie van de Vlaamse studentenclubs verbonden aan de Katholieke Universiteit Leuven, dat het de erkenning van Reuzegom ‘met onmiddellijke ingang’ intrekt.

Studentendoop

De 20-jarige student Sanda D. uit Edegem raakte woensdag in coma na een uit de hand gelopen studentendoop. Hij overleed vrijdagmiddag. Een autopsie moet uitwijzen wat de precieze doodsoorzaak is, maar er is geweten dat hij een grote hoeveelheid vissaus moest drinken. Bij een te grote inname van visolie houdt het lichaam veel vocht vast, waardoor de hersenen zwellen en de organen uitvallen. Al snel werd hij, samen met twee andere schachten, onwel. Ze werden overgebracht naar het ziekenhuis.

Vooral de situatie van Sanda was kritiek: zijn lichaamstemperatuur was naar verluidt nog slechts 28 graden. Op de spoeddienst zou hij in coma zijn geraakt en een hartstilstand hebben gekregen. Hij werd gereanimeerd en met een ambulance naar het UZ Antwerpen gevoerd, maar overleed nadien.

Bron: Belga

In het nieuws

De podcasts van De Standaard