Ook ruimtesonde Voyager-2 heeft ons zonnestelsel verlaten

De Amerikaanse sonde Voyager-2 heeft ons zonnestelsel verlaten. Dat heeft de Nasa bekendgemaakt. Zijn tweelingbroer Voyager-1 ging hem voor.

Het Amerikaanse ruimtevaartbureau baseert zich voor zijn conclusie op data van het Plasma Science Experiment (PLS), een instrument aan boord van de sonde dat een forse daling van zonnewinden registreerde.

De gegevens wijzen erop dat de Voyager-2 onze heliosfeer, het grensgebied tussen ons zonnestelsel en de interstellaire ruimte, heeft verlaten.

Het eerste door mensenhanden gemaakte tuig dat de heliosfeer verliet was de Voyager-1. Die sonde verliet ons zonnestelsel in 2012. Beide sondes werden in 1977 gelanceerd.

Wel wordt het steeds moeilijker om hun zwakke signalen nog op te vangen. Tegen 2030 stoppen we met luisteren. Maar de tuigen zelf kunnen nog miljarden jaren blijven doorvliegen, aan vijftigduizend kilometer per uur, eer ze door de interstellaire deeltjes zo gezandstraald zijn dat ze uit elkaar vallen.

Met beide tuigen is een grammofoonplaat meegestuurd. Daarop staan onder andere Bach, Stravinski en Chuck Berry. Verder boodschappen van president Jimmy Carter en VN-secretaris-generaal Kurt Waldheim, en 115 foto’s van vooral landschappen.

Bron: BELGA

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden

 

Niet te missen