Foto: AFP

Voorzitter Nissan officieel aangeklaagd in Japan

Carlos Ghosn, de opgepakte voorzitter van Nissan, is in Japan aangeklaagd wegens valse verklaringen in een veiligheidsrapport van het bedrijf. Zijn assistent Greg Kelly is hetzelfde misdrijf ten laste gelegd. Ook het bedrijf Nissan is aangeklaagd voor het overtreden van de financiële wet in Japan.

De 64-jarige voorzitter van de autofabrikant wordt nog van meer misdrijven verdacht. Ghosn werd drie weken geleden opgepakt omdat de Japanse autoriteiten denken dat hij een te laag inkomen heeft aangegeven tussen 2011 en 2015.

De aanhouding van Ghosn veroorzaakte eind november hevige schokgolven in de auto-industrie. Hij is voorzitter en ceo van Renault, en voorzitter van Nissan en Mitsubishi. Het aandeel van de Franse automaker daalde op de dag van zijn arrestatie met ruim 8,4 procent. De Franse staat bezit 15 procent van Renault.

De aanhouding kwam er na een intern onderzoek door Nissan. Een klokkenluider binnen het bedrijf had erop gewezen dat de vergoeding van Ghosn veel hoger was dan wat het bedrijf in de officiële resultatenberichten had vermeld. Het onderzoek bevestigde die bewering.

Volgens de Japan Times, die anonieme bronnen citeert, zouden Ghosn en assistent Greg Kelly tussen 2011 en 2015 ongeveer 5 miljard yen (39 miljoen euro) te weinig hebben gerapporteerd. In een mededeling zei Nissan dat er ook ‘talrijke andere vormen van wangedrag’ aan het licht gekomen zijn, zoals het persoonlijke gebruik van bedrijfsmiddelen.

Bron: BELGA
In het nieuws