Foto: Dieter Telemans

Brusselse regering ontkent bewering Geert Bourgeois over stem tegen energiebesparing

Volgens Brussels minister van Leefmilieu Céline Fremault (CDH) heeft federaal minister van Energie Marie Christine Marghem (MR) niet de mening van de Brusselse regering vertolkt bij de stemming op de Europese Raad over de energie-efficiëntierichtlijn. Ze spreekt daarmee Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) tegen.

België was een van de weinige landen die dinsdag tegen de richtlijn stemde die bepaalt dat de Europese Unie tegen 2030 zo’n derde minder energie moet verbruiken. In het Brussels Parlement wilden volksvertegenwoordigers van meerderheid en oppositie vrijdag weten of dat ook het Brusselse standpunt was. Het Belgische standpunt op Europees vlak moet immers altijd gedragen zijn door de verschillende regeringen, zo niet is de afspraak dat ons land zich onthoudt.

‘Noch het Brussels gewest, noch een ander gewest, verzette zich tegen de doelstelling van energiebesparing’, verzekerde minister Fremault. Het Brussels gewest had enkel gevraagd om de maatregelen bij één artikel te vereenvoudigingen, omwille van het eigen stedelijke karakter, voegde ze eraan toe. ‘De Belgische delegatie had zeker geen mandaat van het Brussels gewest om een blokkeringsminderheid te bekomen’, verzekerde de minister.

Het Vlaams Parlement debatteerde woensdag al over de vraag waarom België tegen de scherpere Europese doelstelling heeft gestemd. Tijdens dat debat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ‘dat niet alleen Vlaanderen, maar ook de andere gewesten’ tegen de nieuwe energierichtlijn waren. Fremault spreekt dat nu dus tegen.

Bron: BELGA
In het nieuws

De podcasts van De Standaard