Foto: Getty Images/iStockphoto

Berlijnse nachtclubs krijgen subsidies

Berlijnse nachtclubs kunnen voortaan aanspraak maken op een bedrag tot 100.000 euro om hun ruimtes beter te isoleren. De stad wil zo voorkomen dat er nog clubs moeten sluiten door geluidsoverlast.

De nachtclubs in Berlijn zijn een toeristische attractie op zich, met de legendarische technoclub Berghain op kop. De feestjes duren er moeiteloos tot in de namiddag van de volgende dag. Leuk voor de clubbers, minder leuk voor de buurtbewoners, die steeds vaker een klacht indienen tegen geluidsoverlast.

Het Berlijnse stadsbestuur heeft daarom een miljoen euro aan de kant gezet in een fonds, bestemd voor nachtclubs die teveel overlast veroorzaken voor hun omgeving. De Duitse hoofdstad wil op die manier haar bruisende nachtleven en de bekende clubcultuur beschermen, maar tegelijk tegemoetkomen aan de verzuchtingen van buurtbewoners over nachtlawaai.

Elk club kan aanspraak maken op een bedrag tot 50.000 euro, ‘projecten van buitengewoon belang’ zelfs tot 100.000 euro, voor renovatiewerken om hun ruimtes geluidsdicht te maken. In februari worden de eerste dossiers behandeld. Sluit de zaak in de twee volgende jaren alsnog de deuren, dan moet het bedrag worden terugbetaald.

In het nieuws