Foto: BART DEWAELE

Werkgevers: ‘Geen tijd voor electorale spelletjes’

Werkgeversorganisaties maken zich zorgen over de impasse binnen de federale regering rond het VN-Migratiepact. 'Wat met de belangrijke dossiers die nog op tafel liggen?'

‘Naarmate de ochtend vordert, steeds straffere verklaringen’, tweette Pieter Timmermans, gedelegeerd bestuurder van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO). ‘Wordt de regeringscrisis de facto via de radio aangekondigd? En wat nu met jobdeal, energienorm, mobiliteitsbudget, welvaartsenveloppe sociale uitkeringen, hervorming vennootschapsrecht ...?’

Ook Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, is bezorgd. Het roept de verschillende partijen op om de regeringscrisis snel op te lossen omdat er nog heel wat sociaaleconomische dossiers afgewerkt moeten worden.

‘Denk bijvoorbeeld aan de arbeidsdeal die zo snel mogelijk integraal goedgekeurd moet worden, zodat nog meer mensen aan het werk kunnen geraken’, zegt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. ‘We wachten ook nog op een hervorming van de zware beroepen, die moet garanderen dat meer mensen langer aan het werk blijven. In het licht van de komende onderhandelingen over loon- en arbeidsvoorwaarden is het belangrijk dat er sociale rust heerst.’

Daarnaast haalt Maertens nog enkele belangrijke dossiers aan zoals het dreigende stroomtekort, het energiepact, de begroting en de onduidelijkheden in verband met de Brexit.

Ook volgens de Confederatie Bouw zou een val van de regering ‘bijzonder ongelegen komen’. ‘Er is nog werk genoeg om tot en met mei 2019 zoet te zijn’, reageert gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere. Hij verwijst naar de arbeidsdeal en het investeringspact.

De belangenvereniging voor de bouwsector hoopt dat het ‘gezonde verstand zegeviert’ en dat de regering-Michel de rit uitrijdt tot aan de verkiezingen. ‘Het is nu in ieder geval niet het gepaste moment voor electorale spelletjes’, klinkt het.

Unizo wijst de regering op het werk dat nog op de plank ligt. Gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche duidt 'het interprofessioneel loonoverleg, de energiezekerheid tijdens de komende winter en de onrust door de protesten van de gele hesjes' aan als hete hangijzers. 'Ook de aangekondigde Brexit en het risico op een nieuwe bankencrisis in Italië vragen de nodige aandacht', zegt Van Assche.
 

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen