Foto: AFP

Bayer schrapt 12.000 banen, onduidelijk of ook in België banen sneuvelen

De Duitse chemiereus Bayer zal 12.000 van de 118.200 banen wereldwijd schrappen tegen eind 2021, in het kader van efficiëntieverhogende maatregelen ne de overname van het Amerikaanse Monsanto. Het is nog niet duidelijk of ook in België banen zullen verdwijnen.

De Duitse chemiereus uit Leverkusen kondigde het nieuws donderdag aan. In België stelt de chemiereus zowat een duizendtal mensen te werk. Het is weliswaar nog te vroeg om al een zicht te hebben op mogelijk banenverlies in België. ‘De komende maanden wordt dat uitgewerkt en voorgelegd aan de sociale partners’, zegt woordvoerder Joris Poppe van Bayer België.

Bayer heeft vier sites in België: de hoofdzetel in Diegem met zowat 360 medewerkers, een productiesite in de Antwerpse haven met meer dan 700 medewerkers en twee kantoren in Brussel voor de relaties met de Europese regelgevende autoriteiten.

Een groot deel van de banen verdwijnt in Duitsland. Details worden volgens het bedrijf de komende maanden uitgewerkt.

Monsanto

Bayer betaalde 63 miljard dollar (54 miljard euro) voor de overname van Monsanto in juni. Tegelijk moest het bedrijf 7,6 miljard euro aan activa afstoten aan landgenoot BASF. De chemiereus kampt met een hoop juridische klachten in de VS rond glyfosaat. Het product zit in de onkruidverdelger RoundUp dat door Monsanto werd ontwikkeld en zou kanker veroorzaken.

Als deel van een besparingsslag wil het concern mogelijk ook uit de diergeneesmiddelen stappen. Verder bekijkt Bayer de strategische opties voor voetverzorgingsmiddelen van Dr. Scholl en zonnebrandproducten van Coppertone. De chemiereus is bovendien in gesprek om zijn belang van 60 procent in industrieel dienstverlener Currenta van de hand te doen.

Bron: BELGA
In het nieuws
Niet te missen