‘Tweede vrouw zwanger van gemanipuleerd kind’
De Chinese wetenschapper die eerder deze week de geboorte van een genetisch ‘verbeterde’ tweeling bekendmaakte, heeft op een wetenschappelijk congres toelichting over zijn werkwijze gegeven.
He Jiankui van de Zuidelijke Universiteit van Wetenschap en Technologie in Shenzhen sprak daar voor het eerst sinds hij maandag een mediastorm had ontketend met de aankondiging, op YouTube, van de geboorte van de eerste genetisch aangepaste baby’s ter wereld: de tweelingzussen Lulu en Nana. Met een experimentele techniek zou hij het DNA van de baby’s hebben gewijzigd, zodat zij nu beschermd zijn tegen een infectie met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.
Op het congres kondigde He aan dat een tweede vrouw zwanger is van een genetisch aangepast kind. Volgens Reuters zou het gaan om een nog erg prille zwangerschap, waarvan niet duidelijk is of ze tot een geboorte zal leiden. He hield zich daarover op de vlakte. Wel gaf hij aan dat het experiment voorlopig is stilgelegd, zonder duidelijk te maken of dat betekent dat deze tweede zwangerschap zal worden afgebroken of al afgebroken is.
Afkeuring
Zeker is dat zowat alle wetenschappers in binnen- en buitenland He’s demarche afkeuren. Ook de Chinese overheid heeft zich gedistantieerd van zijn werk. Ruim honderd wetenschappers uit het land tekenden een open brief waarin ze het experiment van hun collega veroordelen. ‘De doos van Pandora is geopend. Er is maar een sprankel hoop dat we haar weer kunnen sluiten voor het te laat is’, schrijven ze.
Ook de universiteit waaraan He is verbonden, distantieerde zich van hem. Zij liet weten dat de onderzoeker sinds februari met onbetaald verlof is. Zijn onderzoek zou hij hebben gevoerd zonder medeweten van de universiteit. Ook het ziekenhuis in Shenzhen waar de gemanipuleerde meisjes geboren werden, trekt de handen af van het onderzoek. Het beweert dat er geknoeid is met de ethische toelating. De Chinese Verenigingen voor Genetica en Stamcel-onderzoek zeggen eveneens dat He op eigen houtje heeft gehandeld en dat zijn werk ‘grote risico’s’ inhoudt voor de baby’s in het experiment. Ze noemen de actie schadelijk voor de reputatie van het biomedische onderzoek in China. ‘He heeft zowel de Chinese regelgeving als de internationale wetenschappelijke consensus genegeerd.’