Foto: afp

China trekt handen af van maker genbaby

De Chinese overheid heeft zich gisteren gedistantieerd van de Chinese wetenschapper die beweert voor het eerst genetisch aangepaste kinderen gemaakt te hebben.

Ruim honderd wetenschappers uit het land tekenden een open brief waarin ze het experiment van hun collega veroordelen. ‘De doos van Pandora is geopend. Er is maar een sprankel hoop dat we haar weer kunnen sluiten voor het te laat is’, schrijven ze.

He Jiankui van de Zuidelijke Universiteit van Wetenschap en Technologie in Shenzhen liet maandag weten dat hij bij een ivf-procedure het DNA van een tweeling met de experimentele crispr-techniek heeft aangepast. Daardoor zouden de baby’s beschermd zijn tegen een infectie met hiv, het virus dat aids veroorzaakt.

Met onbetaald verlof

Al snel na de aankondiging distantieerde de universiteit zich van He en liet zij weten dat de onderzoeker sinds februari met onbetaald verlof is. Het onderzoek zou gevoerd zijn zonder medeweten van de universiteit. Het ziekenhuis in Shenzhen waar de gemanipuleerde meisjes geboren zijn, beweert dat er geknoeid is met de ethische toe­lating.

De Chinese Verenigingen voor Genetica en Stamcel­onderzoek zeggen dat He op eigen houtje heeft gehandeld en dat zijn werk ‘grote risico’s’ inhoudt voor de baby’s in het experiment. Ze noemen de actie schadelijk voor de reputatie van het biomedische onderzoek in China. ‘He heeft zowel de Chinese regelgeving als de internationale wetenschappelijke consensus genegeerd.’

Met de crispr-techniek kunnen wetenschappers heel precies zieke stukken uit genen knippen, wat uitzicht biedt op de genezing van erfelijke ziektes. Maar de veiligheid van de techniek is niet bewezen. 

Bron: reuters

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen