Foto: BELGA

Advocaat Veljkovic: 'Bewust je sterkste ploeg niet opstellen, is ook vorm van matchfixing'

Spelersmakelaar Dejan Veljkovic heeft zich wel degelijk ingelaten met competitievervalsing, heeft zijn advocaat Kris Luyckx bevestigd in Terzake en VTM Nieuws. Dat gebeurde op verschillende manieren.

De competitievervalsing verliep niet alleen via corruptie, maar ook via een systeem waarbij trainers en clubs niet hun beste spelers opstelden, zei Luyckx. De zaak kan dus nog een grotere omvang krijgen, want ook trainers, clubverantwoordelijken en bondsinstanties waren betrokken bij de praktijken van Veljkovic.

'Afspreken met een trainer dat hij een speler op het einde van het seizoen nog een paar keer opstelt om zo aan twintig matchen te komen zodat hij een verbeterd contract krijgt, is ook een vorm van matchfixing. Want dan speel je niet met je beste elf. Het gaat dus niet alleen over pure omkoping', aldus Luyckx.

Zwart geld dat Veljkovic verdiende aan spelerscontracten werd ook opnieuw in de clubs gepompt.

Akkoord

Dinsdag raakte bekend dat Veljkovic een akkoord heeft gesloten voor het gerecht. In ruil voor zijn medewerking krijgt hij een celstraf van vijf jaar met uitstel, een boete van 80.000 euro met uitstel en zal zijn illegaal verkregen vermogen verbeurd verklaard worden. 

Veljkovic heeft zich ertoe verbonden om uitgebreide verklaringen af te leggen. De raadkamer heeft hem dinsdag onder voorwaarden vrijgelaten.

In het nieuws