Foto: AFP

Bellen naar het buitenland wordt goedkoper

Vanaf 15 mei 2019 wordt het goedkoper om naar een ander EU-land te bellen. Het Europees Parlement heeft woensdag een wetsontwerp goedgekeurd dat telefoon- en smskosten inperkt.

Het zal maximum 19 eurocent per minuut kosten om te bellen en 6 eurocent per sms, exclusief btw. De tarieven gelden zowel wanneer je vanuit België of een andere lidstaat naar een Europees land belt of sms’t.

In juni was er al een voorlopig akkoord bereikt, maar nu volgde de concrete stemming in het Europees Parlement. Vandaag kunnen internationale oproepen vanuit België meer dan 1 euro per minuut kosten.

5G

Er werd ook beslist om de uitrol van het 5G-netwerk te versnellen. Tegen 2020 zou er in elk EU-land minstens een grote stad een 5G-netwerk moeten hebben.

De roamingtarieven waren al in 2017 afgeschaft. Bellen, sms’en of surfen in het buitenland is nu al niet meer duurder dan in België. Alleen viel bellen naar een ander lidstaat niet onder de oude regeling. Dat had soms hallucinante gevolgen, waardoor het bijvoorbeeld goedkoper was voor Belgen om vanaf Nederland naar Polen te bellen dan vanuit België zelf.

De podcasts van De Standaard