Foto: eric delanghe

Fabreplein in Nieuwpoort verliest nu al zijn naam

Het Fabreplein in Nieuwpoort moet weer Dienstweg Havengeul heten. Daar hebben de beschuldigingen van seksuele intimidatie door de kunstenaar niets mee te maken.

Net geen vier maanden na de feestelijke opening van het Fabreplein in Nieuwpoort moet de naam weer veranderen naar Dienstweg Havengeul.

Het Agentschap Binnenlands Bestuur van de Vlaamse overheid heeft de beslissing van de Nieuwpoortse gemeenteraad vernietigd om het plein te noemen naar de kunstenaar.

De naam Jan Fabreplein was meteen controversieel, omdat een plein eigenlijk niet naar een nog levend persoon mag worden vernoemd. (Vandaar de naam Fabreplein in plaats van Jan Fabreplein). Maar zeker toen in september bekendraakte dat Fabre werd beschuldigd van seksuele intimidatie, ver­nederingen en machtsmisbruik, vergrootte het protest van de Nieuwpoortse oppositie.

Burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) en de meerderheid lieten zich aanvankelijk niet ompraten, maar nu zijn ze teruggefloten door de overheid.

In een reactie aan De Standaard laat de burgemeester weten dat hij niet verrast is door de beslissing van het Agentschap Binnenlands bestuur. 'We hebben enkel het binnenpleintje aan de Dientsweg Havengeul die naam gegeven. Daar woont niemand, er hoeft dus niemand van adres te veranderen.'

Op het plein staat het bekende beeld van de schildpad met daarop de kunstenaar. Het plein zal in de volksmond allicht het Fabreplein blijven heten.

 

In het nieuws