Foto: IF

Wereld buigt zich over lot bijen

Hoe redden we de bestuivers? Het komt ter sprake op de wereld­natuurtop van volgende week in Egypte.

In Sharm El Sheik begint volgende week een wereldtop rond bio­diversiteit. Alle landen die het VN-verdrag over biodiversiteit ondertekend hebben, zullen er zijn. Er moet een nieuw actieplan voorbereid worden, omdat het vorige afloopt. De finalisering gebeurt in Peking in 2020. ‘We willen dezelfde impact als die van de klimaatconferentie van Parijs’, zegt federaal minister van Leefmilieu Marie Christine Marghem (MR).

Zij leidt de Belgische delegatie. Die is ingebed in de Europese, want Europa zal er uit één mond spreken. Welk standpunt Europa zal innemen, wordt nog druk besproken.

Hendrik Segers van het Museum voor Natuurwetenschappen in Brussel zal er als wetenschapper mee onderhandelen. ‘Er staan alvast twee belangrijke dingen op de agenda. Allereerst actie om de bestuivers en met name de bijen beter te beschermen. En het beheer van het wildlife.’

Daarnaast zal er veel aan mainstreaming gewerkt worden. Dat wil zeggen dat biodiversiteit uit het natuur-hoekje gehaald wordt en doordringt in andere sectoren zoals landbouw, industrie, infrastructuur, ruimtelijke ordening.

Uitvoering mank

Heeft het VN-verdrag tot dusver iets uitgehaald? ‘De doelstellingen waren goed’, zegt Sofie Ruysschaert van het Wereldnatuurfonds (WWF), ‘maar de uitvoering liep niet altijd zoals het hoorde. Het WWF en andere ngo’s willen dat graag erkend zien, om het in 2020 beter te kunnen doen.’

Een gebrek aan mensen en middelen in de ontwikkelende landen, verklaart volgens Segers dat manco. ‘Toch maak ik me sterk dat de doelen om voldoende gebieden op land en in zee te beschermen, gehaald worden.’

In België heeft het federale niveau nog maar weinig bevoegdheiden inzake natuurbehoud. Het gros is gewestelijke materie. Marghem is daarom vragende partij voor een pact rond biodiversiteit om de inspanningen in dit land te stroomlijnen.

Ze wijst wel op federale inspanningen in de strijd tegen ivoorhandel en de steun aan de bescherming van olifanten en andere bedreigde dieren in Afrika. De internationale insteek is relevant: meer dan zeventig procent van de biodiversiteitsafdruk van België is gelinkt aan invoer en laat zich in andere landen voelen.

Om de Belgen bewust te maken van het belang van biodiversiteit voor hun dagelijkse leven, heeft de FOD Leefmilieu een enquête in quizvorm online gezet. Daarmee kun je nagaan hoe groot de ­natuur-voetafdruk is van je consumptiepatroon en je krijgt tips om die wat kleiner te maken. Die bewustwording past in een campagne om tot een verandering van de markt te komen.

In het nieuws