Foto: jhp

Vlaams Belanger in Grimbergen gaat als onafhankelijke zetelen

Luk Raekelboom, van de Grimbergse lijst Vernieuwing, gaat vanaf januari als onafhankelijke zetelen. ‘Door zijn gebaar wordt de coalitie van Vernieuwing met de N-VA en de Open VLD werkelijkheid’, zegt voorzitter Bart Laeremans.

‘Blijkbaar ben ik de struikelsteen die zou verhinderen dat er in Grimbergen een coalitie tot stand komt’, aldus Raekelboom in een mededeling. ‘Door mijn engagement en tewerkstelling bij de partij Vlaams Belang zou een coalitie met Vernieuwing neerkomen op een doorbreking van het zogeheten “Cordon Sanitaire”.’

‘Ik heb in een brief aan Open VLD laten weten dat ik het onderscheid tussen mijn lokale mandaat en de nationale politiek zou handhaven en dat ik, buiten de strikte invulling van mijn job, geen andere publieke partijpolitieke functies meer zou opnemen. Concreet had ik op 20 oktober ontslag genomen uit mijn regionale bestuursfuncties.’

‘Toch bleek dit gebaar onvoldoende en eiste men plots dat ik ook mijn werk zou opgeven. Dit is een eis die voordien nooit was gesteld en waaraan ik onmogelijk kan en wil tegemoetkomen. Ook de mogelijkheid om mijn mandaat niet op te nemen, is voor mij geen optie. Om de nieuwe coalitie een kans te geven, bleef er dus maar één optie meer over, met name gaan zetelen als onafhankelijke.’

Vernieuwing

De nieuwe coalitie van Open VLD en N-VA met Vernieuwing heeft al heel wat stof doen opwaaien in Grimbergen. De statutaire commissie van Open VLD zei na verkiezingen ‘neen’ tegen een samenwerking met Vernieuwing. Dat gebeurde nadat de liberaal Chris Selleslagh de burgemeestersakte al had ingediend bij de gouverneur.

Vernieuwing is de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans en werd in 2012 opgericht onder de vleugels en met geld van Vlaams Belang. In 2015 stapte Laeremans uit het Vlaams Belang en hij zegt ook dat alle financiële banden met de partij helemaal doorgeknipt zijn.

Maar het grote probleem zat hem in de aanwezigheid van Luk Raekelboom op de lijst. Hij is ook verkozen in de gemeenteraad en steunt zo dus de meerderheid. Raekelboom werkt voor het Vlaams Belang en had ook een lidkaart van de partij.

Raekelboom gaat nu dus als onafhankelijke zetelen, waardoor het probleem van de baan is. ‘Het blijft voor ons een absurd, onwezenlijk en ongezien verhaal dat de moederpartij van een coalitiepartner zomaar oplegt dat een van onze verkozenen onze fractie moet verlaten’, reageert voorzitter Laeremans. ‘Via deze weg wijzen we er nogmaals op dat Luk Raekelboom in 2012 reeds was verkozen voor onze partij en sindsdien zich altijd correct van zijn taak heeft gekweten als mandataris.’

Open VLD rijkelijk beloond met mandaten

De liberaal Chris Selleslagh wordt in januari de nieuwe burgemeester van Grimbergen. Het viel eerder op dat Selleslagh burgemeester mocht worden, ook al haalde zijn partij twee zetels minder dan Vernieuwing en deed Bart Laeremans het veel beter in de voorkeurstemmen.

Open VLD wordt daarnaast ook beloond met drie schepenambten, evenveel als Vernieuwing. Dat wekt de indruk dat Vernieuwing alles uit de kast heeft moeten halen om Selleslagh te overtuigen. Vreesde hij dan toch problemen als hij met Vernieuwing in zee zou gaan? ‘Dat staat er los van. Ik ben al dertig jaar politiek actief in Grimbergen en de twee andere coalitiepartners vonden dat ik het meest geschikt ben om burgemeester te worden’, zei Selleslagh eerder.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden