Foto: EPA-EFE

IS eist steekpartij in Melbourne op

Terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de steekpartij in het Australische Melbourne opgeëist via haar propagandakanaal Amaq. Bij de aanslag vielen vrijdag één dode en twee gewonden. De dader overleed later in het ziekenhuis.

De steekpartij vond plaats bij de kruising van Bourke Street met Swanston Street, pal in het centrum van Melbourne. Volgens lokale media waren eerst ontploffingen te horen. De politie zegt zelf dat ze rond 16.20 uur lokale tijd (6.20 uur Belgische tijd) werd opgeroepen voor een autobrand.

'Toen de agenten ter plaatste kwamen, werden ze geconfronteerd met een man met een mes die hen bedreigde', zegt David Clayton van de politie van de staat Victoria. Voorbijgangers riepen dat mensen al waren neergestoken.

De dader is door een van de agenten neergeschoten. 'Hij werd geraakt in de borst', aldus Clayton. 'Drie mensen werden neergestoken, van wie er één op de plaats van het incident overleed. De twee andere slachtoffers liggen nog in het ziekenhuis.' De agenten zijn ongedeerd. Volgens Australische media overleed de dader in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

Terrorisme

De politie zag eerst geen link met terrorisme, maar behandelde de steekpartij daarna toch als een terroristisch incident. Vrijdagmiddag eiste IS de aanslag uiteindelijk op.

De dader is intussen ook geïdentificeerd. Het gaat om een Somaliër die in de jaren negentig naar Australië was gekomen. 'Hij was gekend bij zowel de politie van Victoria en de federale inlichtingendiensten, met name om zijn banden met familieleden die 'persons of interest' zijn', aldus hoofdcommissaris Graham Ashton van de politie van de staat Victoria. 'Het verdere onderzoek is nu in handen van het antiterrorismecommando, dat bestaat uit de politie van Victoria en federale diensten.'

De politie zoekt op dit moment niet naar andere daders. Ze vraagt getuigen wel om zich te melden en videobeelden op de Facebookpagina van de politie te zetten. De ontmijningsdienst is uit voorzorg ter plaatse gekomen.

Bron: BELGA