Foto: IMAGEGLOBE

Loonkloof bij bedienden loopt op tot 500 euro per maand

Vrouwelijke bedienden verdienen gemiddeld 15 procent minder dan mannen met een gelijkaardig profiel, en het verschil wordt groter in de loop van de carrière. Dat blijkt uit een onderzoek van sociaal secretariaat Partena Professional bij 100.000 bedienden.

Vrouwen verdienen in België anno 2018 gemiddeld 500 euro bruto per maand minder dan mannen. Dat komt neer op 320 euro netto. Die loonkloof bedraagt aan het begin van de carrière 7 procent en groeit doorheen de jaren tot 20 procent.

Een kantelmoment voor de loonkloof is de leeftijd tussen 30 en 40 jaar, als mannen en vrouwen aan een gezin beginnen. En blijkbaar heeft dit nog altijd een groter gevolg voor de carrière van vrouwen dan van mannen.

Maar niet alleen de kloof, ook de lonen zelf worden hoger naarmate de carrière vordert. En dus verdienen vrouwen jonger dan 30 gemiddeld 180 euro bruto minder dan hun mannelijke collega’s, maar voor 50-plussers loopt dit bedrag op tot meer dan 650 euro.

De loonkloof wordt wel minder groot. In 2010 was de kloof nog twee procentpunten breder dan het gemiddelde verschil van 15 procent nu.

De kloof geldt ook voor bedrijfswagens, meldt de VRT. Mannen krijgen die dubbel zo vaak als vrouwen.

Bron: BELGA