• Dat er vorig jaar racistische spandoeken te zien waren en xenofobe leuzen werden gescandeerd, volstaat niet voor een verbod.

Rechter annuleert verbod op nationalistische mars in Warschau

Een mars die zondag in Warschau gepland was door Poolse nationalisten en extreemrechts, ter herdenking van de honderdste verjaardag van de Poolse onafhankelijkheid, mag dan toch doorgaan. Een rechter heeft donderdag het verbod van de burgemeester opgeheven.

Volgens de rechter is er onvoldoende rechtsgrond om de mars te verbieden. Het feit dat er vorig jaar racistische spandoeken te zien waren en xenofobe leuzen werden gescandeerd, volstaat niet voor een verbod, klonk het. Het stadsbestuur kan de beslissing van de rechter wel nog aanvechten.

Eerder deze week besliste burgemeester Hanna Gronkiewicz-Waltz om de mars te verbieden. Vorig jaar daagden ruim 60.000 manifestanten op, maar er kwam kritiek in binnen- en buitenland. ‘Warschau heeft al genoeg te lijden gehad onder agressief nationalisme’, verantwoordde de burgemeester het verbod. Ze wees er ook op dat de veiligheid niet gegarandeerd kan worden.

Polen viert zondag de honderdste verjaardag van zijn onafhankelijkheid. Voor 1918 was het land opgedeeld tussen Pruisen, Oostenrijk-Hongarije en Rusland.

Bron: BELGA

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen