Kroniek van een aangekondigde clash: Trump en CNN-journalist Jim Acosta

CNN-reporter Jim Acosta mag het Witte Huis niet meer binnen als journalist. Dat heeft president Trump beslist nadat hij hem gisteren openlijk de mantel uitveegde. Maar het was lang niet de eerste keer dat Acosta botste met de president. Wij zetten enkele eerdere confrontaties op een rijtje.

Begin 2017: Trump is nog maar enkele weken verkozen, en bij een van zijn eerste persconferenties zit het er al bovenarms op tussen hem en Acosta.

 

Ook Trumps adviseurs hebben het vaak lastig met de journalist van CNN. Zo had senior advisor Stephen Miller het in augustus 2017 niet makkelijk om Trumps migratiewetgeving te verdedigen.

 

Sarah Sanders, de woordvoerder van Trump, krijgt het vaakst met Jim Acosta te doen. Zo vroeg hij haar begin augustus of de media wel of niet de vijand van het volk zijn. Zelden waren de spanningen in de persruimte van het Witte Huis zo duidelijk.

 

Enkele weken eerder had het er al eens bovenarms opgezeten tussen beide toen Sanders zei dat Acosta 'zelfs geen korte zinnen van haar kon verstaan'.