Dader schietpartij in Californische bar was ex-militair

De man die woensdagnacht minstens twaalf mensen doodschoot in een bar in de Californische stad Thousand Oaks was een 28-jarige ex-militair. Dat meldt de lokale politie. De dader pleegde vermoedelijk zelfmoord.

De schietpartij begon om 23.20 uur woensdagavond (lokale tijd) in de Borderline Bar & Grill in Thousand Oaks. De schutter opende het vuur met een Glock .45, een semi-automatisch wapen, en zou minstens dertig schoten gelost hebben.

De dader werd geïdentificeerd als Ian David Long, een 28-jarige man die heeft gediend bij het elitekorps van de Amerikaanse marine. Naar zijn motief is het nog raden. 'Hij was geen onbekende voor ons. We hebben in de loop der jaren wel vaker contact met hem gehad, voor kleine incidenten', verklaarde de lokale politie donderdag. In april kreeg Long de politie nog over de vloer. Omdat die zich zorgen maakte over zijn 'weinig rationele manier van handelen' werden experts in psychische stoornissen ingeschakeld.

Long had zijn wapen op legale wijze aangeschaft. Nog volgens de politie schoot hij tijdens de aanval niet doelgericht, maar in het wilde weg. Vervolgens pleegde hij vermoedelijk zelfmoord.

Politieagent doodgeschoten

In totaal vielen er tijdens de aanval twaalf dodelijke slachtoffers en tientallen gewonden. Een van de slachtoffers is een politieagent. Nieuwszender CNN meldt dat het gaat om een hulpsherrif die als een van de eersten aanwezig was op de plaats van de schietpartij. Naast de dodelijke slachtoffers liepen een tiental mensen zware verwondingen op.

Volgens ooggetuigen schoot de man eerst de buitenwipper neer, vervolgens gooide hij rookbommen in de bar om dan het vuur te openen. Op het ogenblik van de schietpartij was er een optreden aan de gang en waren er honderden mensen in de bar, voornamelijk studenten.

Op televisiebeelden waren ordetroepen te zien die gewonden verzorgen.

Het is de derde schietpartij in de Verenigde Staten in minder dan twee weken tijd. Eind oktober werden twee vrouwen doodgeschoten tijdens een yogales in Tallahassee. Een week daarvoor vermoordde een schutter elf Joden in Pittsburgh

Wie vragen heeft rond zelfdoding, kan terecht op de zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be.

Niet te missen