Trump wijt verlies in Huis aan ‘agressieve media’, discussie met CNN-journalist ontspoort

Journalistenfederatie eist accreditatie voor Acosta in Witte Huis terug

Het Witte Huis heeft de accreditatie ingetrokken van een CNN-journalist met wie Amerikaans president Donald Trump eerder op de dag ruzie had gemaakt. De Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) hekelt het 'verbale geweld' van Donald Trump tegenover de media.

De IFJ vindt het intrekken van de accreditatie van de CNN-journalist 'onaanvaardbaar'. 'De Amerikaanse president heeft opnieuw gezegd dat de media "de vijand van het volk" zijn, terwijl hij uitviel naar CNN-journalist Jim Acosta', aldus de IFJ op Twitter.


De IFJ vindt het niet kunnen dat Acosta, door hem de microfoon af te nemen, niet de gelegenheid kreeg om lastige vragen te stellen. De organisatie eist dat de journalist onmiddellijk zijn accreditatie terugkrijgt van het Witte Huis.De IFJ, met zetel in Brussel, vertegenwoordigt 600.000 journalisten in 134 landen.

Ruzie

Tijdens de persconferentie over de resultaten van de tussentijdse verkiezingen in de VS heeft president Donald Trump woensdag onder meer uitgehaald naar een journalist van de Amerikaanse zender CNN. ‘U bent een verschrikkelijke, onbeschofte persoon’, klonk het. (zie video hierboven).

De president zette bij aanvang van zijn persconferentie meteen de toon door te stellen dat de Republikeinen een goed resultaat wisten neer te zetten ‘ondanks de aanvallen van de agressieve media’.

Toen CNN-journalist Jim Acosta Trump een vraag stelde over het lopende Rusland-onderzoek van de speciale aanklager Robert Mueller, sloeg de Amerikaanse president hard terug. ‘Wanneer u fake news de wereld instuurt, zoals CNN doet, dan bent u de vijand van het volk. CNN zou zich moeten schamen iemand als Acosta in dienst te nemen.’

Na afloop werd de accreditatie van de man ingetrokken om nog persconferenties in het Witte Huis te mogen bijwonen. Woordvoerster Sarah Sanders verzekerde achteraf dat de president gelooft in vrije pers en ook niet opziet tegen harde vragen over zijn beleid. Maar volgens haar had Acosta een stagiaire aangeraakt 'die enkel haar job probeerde te doen'. De vrouw probeerde de microfoon van de journalist af te pakken.

'On-Amerikaans'

In een persbericht beklemtoont CNN achter zijn reporter te blijven staan. De zender noemde de opmerkingen van de president 'on-Amerikaans' en beklemtoonde 'dat vrije pers vitaal zijn voor de democratie'. Ook andere media hadden kritiek. De vereniging van Witte huis-correspondenten noemt de beslissing om de accreditatie van Acosta in te trekken 'onaanvaardbaar'. 'Hem de toegang verbieden, is compleet buiten proportie', klonk het.

Trump riep eerder al verschillende keren journalisten op hun mond te houden. Een vraag van openbare omroep PBS over de witte nationalisten die Trump steunen, noemde hij dan weer ‘beledigend’. ‘Dat is zo’n racistische vraag’, sneerde de Amerikaanse president.

Over het Rusland-onderzoek zei Trump nog dat het zou moeten stopgezet worden omdat ‘het niet goed is voor het land’. ‘Ik zou het op elk moment zelf hebben kunnen stopzetten, maar dat heb ik niet gedaan’, klonk het nog. ‘Er was sprake van samenspanning. Dat hele onderzoek is geldverspilling.’

Bron: BELGA