Foto: BELGA

Weinig reden tot vreugde bij verlieslatend Agfa-Gevaert

Voor de aandeelhouders van Agfa-Gevaert is het wachten tot maart volgend jaar over nieuws over de afsplitsing. Ondertussen presenteert het bedrijf dalende cijfers en zelfs een nettoverlies.

Geen nieuws over de Duitse aandeelhoudersactivist Active Ownership Capital (AOC), geen nieuws over de manier waarop de healthcare IT-afdeling zal afgesplitst worden én winstcijfers die in het rood duiken. Dat is de samenvatting van het kwartaalbericht dat Agfa-Gevaert deze ochtend uitstuurde.

Christian Reinaudo, de ceo van de groep was nochtans niet ontevreden. Hij sprak over een uitstekende vooruitgang die geboekt werd in de reorganisatie van de HealthCare-IT-activiteiten in een zelfstandige entiteit. In de grafische divisie wordt ingezet op het verwerven van een belangrijk rol in de offsetindustrie. Daartoe werd recent een alliantie opgestart met het Chinese Lucky HuaGuang Graphics. Nog in de grafische tak mikt Agfa op de overname van de drukvoorbereidingsactiviteiten van het Spaanse Ipagsa. En Agfa maakte recent ook bekend dat het in Branchburg zijn drukplatenfabriek gaat sluiten.

De boodschap van Reinaudo is duidelijk: er wordt hard gewerkt. Maar dat blijkt vooralsnog niet uit de resultaten. De omzet daalde met 9,1 procent, de brutowinst met 12,1 procent, de courante brutobedrijfswinst viel met een derde terug, de bedrijfswinst halveerde zowat. Onderaan de lijn kwam er een nettoverlies van 5 miljoen euro tegenover een winst van 23 miljoen een jaar eerder.

De interne reorganisatie zorgt voor extra kosten terwijl op het terrein Agfa-Gevaert met duurdere grondstofprijzen zit en stijgende werkingskosten. Agfa-Gevaert zou dit jaar een brutobedrijfswinst-marge halen van 8 procent. Op langere termijn moet dat 10 procent worden.

In het nieuws
Niet te missen