Foto: BELGA

Nieuw protest tegen vissen met stroomstoten: ‘Oneerlijke concurrentie’

In de haven van Nieuwpoort heeft een honderdtal vissers zaterdag actie gevoerd tegen pulsvisserij, dat is vissen met elektrische stroomstoten. Volgens hen zorgt dat voor oneerlijke concurrentie.

Een honderdtal vissers kwam zaterdagochtend samen in de haven om zich te verzetten tegen de pulsvisserrij. Ook burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) toonde zijn steun.

Het is niet de eerste keer dat ze actievoeren. Midden juni was er ook al een soortgelijke actie in Nieuwpoort. De vissersboten droegen opnieuw grote spandoeken en er werden ook pamfletten uitgedeeld.

Pulsvisserij is omstreden en in principe verboden in de Europese Unie, maar de regelgeving vertoont hiaten waar vooral Nederlandse vissers van profiteren. Dat zorgt op zijn beurt dan weer voor oneerlijke concurrentie op de Europese markt.

De pulsvisserij weegt niet enkel op de visbestanden, Critici bestempelen de techniek als ‘wreed’. Zo wordt beduidend meer kabeljauw met gebroken rug of met onderhuidse bloedingen aangeland. Ook over de impact van de techniek op de lange termijn zijn nog vragen.

Anderzijds wordt met de pulstechniek veel brandstof bespaard, waardoor vissers minder kosten hebben en schepen minder CO2 uitstoten. Onderzoek heeft ook aangetoond dat pulsvisserij minder schadelijk is voor het bodemleven dan de bestaande boomkorvisserij, en minder ongewenste bijvangst oplevert.

Met de actie willen de vissers de problematiek weer op de Europese agenda plaatsen.

Bron: BELGA
In het nieuws

De podcasts van De Standaard