03/11/2018 - Binnenland
camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Woestijnen zijn ideaal om de voedselfabrieken van de toekomst neer te zetten, omdat daar de meeste zonne-energie is.  belgaimage

op scherp

Voedsel telen zonder planten of dieren klinkt als sciencefiction. Maar het zou een eind kunnen maken aan de vernietiging van het milieu, zegt George Monbiot, schrijver van onder meer Uit de puinhopen.

Vlees uit de fabriek kan de wereld redden

Het gaat niet over ‘hen’ maar over ons. Deze week nog hoorden we hoe gruwelijk snel de biologische diversiteit van onze planeet aftakelt — sinds 1970 is 60 procent van de gewervelde fauna verdwenen (DS 30 oktober). De grote boosdoener is de voedselindustrie. Vooral landbouw en visserij hebben schuld aan de ineenstorting van ecosystemen, in zee en op het land. En de hoofdoorzaak is vlees, een voedselsoort die rijke mensen veel meer consumeren dan arme. We mogen dan wel vol afschuw het hoofd schudden bij de kaalkap van bossen, de drooglegging van watergebieden, de afslachting van roofdieren en de massamoord op haaien en schildpadden door vissersvloten, we geven wel zelf de opdracht voor al die gruweldaden.


In het nieuws