Foto: ISOPIX

Jambon: ‘Rekrutering eliteteam cyber­speurders wordt versneld’

De rekrutering voor de Federal Computer Crime Unit (FCCU) wordt versneld en verbeterd op basis van een doorlichting door KPMG die net is afgerond. Dat zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) als reactie op het nieuws van De Standaard dat er te weinig cyberspeurders zijn.

De Federal Computer Crime Unit zou 44 mensen moeten tellen om een normale werking te verzekeren. Nu werken er nog slechts dertien, onder wie geen enkele Franstalige, zo schreef De Standaard vrijdag.

Enkele maanden geleden trok het hoofd van de eenheid al aan de alarmbel in een brief aan Jambon. ‘We riskeren een grotere blootstelling aan cyberaanvallen en minder veiligheid op dat vlak’, schreef hij toen onder meer.

‘De politie is inderdaad volop op zoek naar ICT-specialisten, dat is een knelpuntberoep’, zegt het kabinet-Jambon. ‘De budgetten om mensen aan te werven zijn er.’ De politie maakt werk van creatievere campagnes, onder meer in het kader van de jobbeurs rond disruptie en veiligheid die op 19 en 20 december wordt gehouden in Square Brussels.

Aan de verloning van de specialisten, die meer kunnen verdienen in de privésector, verandert voorlopig echter niets. ‘Dat maakt deel uit van een bredere oefening’, is te horen bij het kabinet.

Bron: BELGA