Foto: rr

Holebifoon heet voortaan Lumi

De Holebifoon was toe aan een nieuwe naam, want het doelpubliek is veel ruimer dan enkel holebi’s.

De info- en opvanglijn Holebifoon heet voortaan Lumi. De vorige naam dekte niet langer de lading, want het doelpubliek is veel ruimer dan enkel holebi’s, stelt çavaria, de koepel van Vlaamse en Brusselse holebiverenigingen.

De koepel heeft het dan over ‘transgenders, mensen die zich als queer, non-binair, genderfluïde, aseksueel of aromantisch identificeren, of mensen die liever zonder label of hokje door het leven gaan. ’Het gaat kortom om iedereen die zich niet kan vinden in de traditionele invulling van de begrippen ‘hetero’, ‘man’ en ‘vrouw’.'

Waarom Lumi? ‘We zochten een naam die uitnodigt tot gesprek, die klinkt als een goeie vriend en die vertrouwen uitstraalt”, verklaart woordvoerder Jeroen Borghs. “Een uitbreiding van de oude naam tot Holebi-transgender-aseksueel-queer-panseksueel-intersekse-plus-foon zou ons echt te ver leiden.’

Mensen kunnen niet alleen bellen naar Lumi, maar ze kunnen ook chatten of mailen, en informatie vinden op de website.

Volgens çavaria is de hulplijn zeer belangrijk. ‘De maatschappij blijft heteroseksualiteit en traditionele genderrollen als norm zien, waardoor vele mensen nog altijd het gevoel hebben, uit de boot te vallen’, klinkt het. Bovendien liggen de suïcidecijfers bij holebi’s en transgenders disproportioneel hoog.

‘Lumi doorbreekt het sociaal isolement door een luisterend oor te bieden aan wie een verhaal kwijt wil. We verwijzen door naar andere verenigingen of hulpverlening wanneer nodig’, aldus Borghs.

Ook wie eerder informatieve vragen heeft, kan bij Lumi terecht via de website of telefoon 0800-99.533.

Bron: BELGA

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen