Foto: REUTERS

Vier Europese landen toleranter dan Belgen tegenover joden en moslims

Oost-Europeanen zijn tegenover moslims en joden veel minder ruimdenkend dan West-Europeanen. Dat stelt een analyse van het Pew Research Center.

Het IJzeren Gordijn behoort al een hele tijd tot het verleden, maar het Europese continent blijft sterk verdeeld in een aantal opvattingen. Dat moet blijken uit een vergelijkende analyse die het Amerikaanse onderzoeksinstituut Pew Research Center heeft gepubliceerd. De enquêteurs ondervroegen tussen 2015 en 2017 bijna 56.000 volwassenen in 34 landen.

Identiteit

De studie stelt onder meer dat Oost-Europeanen minder snel moslims of joden in hun familie of buurt zouden verwelkomen dan West-Europeanen.

In Armenië zou slechts 7 procent van de respondenten moslims als familieleden verwelkomen, 28 procent staat open voor nieuwe joodse familieleden. In België bedragen die cijfers respectievelijk 77 en 89 procent. Slechts vier landen zijn toleranter dan de Belgen. Het minste voorbehoud tegen moslim of joodse familieleden toonden de Nederlanders met respectievelijk 88 en 96 procent gevolgd door Noorwegen (82 - 95), Denemarken (81 - 92) en Zweden (80 - 92).

Vast differences across Europe in public attitudes toward Muslims

De houding tegenover religieuze minderheden hangt nauw samen met het concept van nationale identiteit. Zo beschouwen de meeste Oost-Europeanen hun christelijk geloof als een belangrijk deel van hun nationale identiteit, in tegenstelling tot West-Europeanen.

De Oost-Europeanen staan daarnaast vaker afkerig tegenover het homohuwelijk en abortus, hoewel die scheidingslijn bij abortus minder afgetekend is. Zo steunt de overgrote meerderheid van de Tsjechen, Esten en Bulgaren legale abortus.

Superioriteit en God

Ook het gevoel van culturele superioriteit is in Oost-Europa hoger. Griekenland, Georgië en Armenië liggen hier voorop. In België gelooft slechts 23 procent van de respondenten dat hun eigen cultuur superieur is tegenover die van anderen. Ons land moet op dat vlak enkel Spanje laten voorgaan met 20 procent.

Opvallend is ook het geloof in God. In sommige Oost-Europese landen geloven overweldigend veel mensen in God, zoals in Georgië, Armenië, Moldavië en Roemenië. In West-Europese landen is dat in het algemeen minder het geval. In Nederland, België en Zweden bijvoorbeeld gelooft minder dan de helft van de volwassenen nog in God.

Bron: Belga, DS
In het nieuws
Niet te missen