Foto: rr

‘Samenwerking tussen Open VLD en Vlaams Belanger in Grimbergen is onmogelijk’

De statutaire commissie van Open VLD oordeelt dat de lokale afdeling in Grimbergen onmogelijk kan samenwerken met de lijst Vernieuwing omdat één van de verkozenen actief is bij Vlaams Belang. Bart Laeremans (Vernieuwing) hoopt dat er nog ruimte is voor overleg.

Na de gemeenteraadsverkiezingen ontstond onrust in Grimbergen over het cordon sanitaire omdat zeker één gemeenteraadslid van de meerderheidspartij Vernieuwing, Luc Raekelboom, een lidkaart van Vlaams Belang heeft en voor de partij werkt. Zou het cordon in Grimbergen doorbroken worden door Raekelboom? N-VA vindt van niet, Open VLD twijfelde.

Vrijdagavond maakte de statutaire commissie van Open VLD bekend dat een samenwerking tussen haar lokale afdeling in Grimbergen en Raekelboom ‘niet kan’. ‘Mandatarissen van Open VLD zullen onder geen enkele vorm samenwerken met partijen of groeperingen die doelstellingen nastreven die strijdig zijn met de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens’, klinkt het in een persbericht.

Hoe moet het nu verder?

De verkozenen van Open VLD Grimbergen krijgen het advies om Raekelboom te overtuigen om ofwel afstand te doen van zijn gemeentelijk mandaat ofwel om als onafhankelijke te zetelen ofwel om volledig bestuurlijk en professioneel te breken met de partij Vlaams Belang.

Tegen het advies van de statutaire commissie - dat werd aangevraagd door Gwendolyn Rutten - ingaan, is not done. Patrick Verbinst, voorzitter van Open VLD Grimbergen, heeft dan ook bevestigd dat hij alles in het werk zal stellen om Raekelboom te overtuigen. De voorzitter krijgt hiervoor tot begin december de tijd.

Vernieuwing 'beraadt zich'

Vernieuwing is de partij van ex-Vlaams Belanger Bart Laeremans, die de afgelopen weken onderstreepte dat het cordon naar zijn mening niet doorbroken wordt. 'We stellen vast dat de leden van de plaatselijke Open VLD tot 1 december de tijd krijgen om hierover standpunt in te nemen of initiatieven te ontwikkelen', reageert Laeremans in een mededeling van de partij. 'In deze omstandigheden zou het ongepast zijn om overhaast te reageren. Wij wensen minstens de herfstvakantie te gebruiken om hierover na te denken en overleg te plegen en zullen hierover dus enige tijd niet communiceren.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden