Foto: REUTERS

Franse president noemt Belgische keuze voor F-35 ‘in strijd met Europese belangen’

De Franse president Emmanuel Macron is ontstemd over de beslissing van de Belgische regering om gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij aan te schaffen.

De beslissing van de regering-Michel om de verouderende F-16’s vanaf 2023 te vervangen door F-35-gevechtsvliegtuigen van Amerikaanse makelij ‘druist in tegen de Europese belangen’, zo reageerde Macron vrijdag.

Na een jarenlange procedure besloot de federale regering donderdag om de verouderde F-16-gevechtsvliegtuigen te vervangen door de F-35, een straaljager van de Amerikaanse bouwer Lockheed Martin.

Frankrijk dong ook mee naar het contract met een voorstel voor een partnerschap rond de Rafale, maar Parijs diende zijn voorstel buiten de officiële procedure in.

Macron komt op 19 november naar ons land. Gevraagd naar hoe de regering hem zou uitleggen dat ze geen Rafales zal kopen, antwoordde minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) donderdag dat dat geen probleem zou zijn. ‘Echt niet, dat is geen probleem. Het zal echt niet moeilijk zijn om meneer Macron duidelijk te maken dat we ook van plan zijn 442 militaire voertuigen van Frankrijk te kopen.’

Bron: BELGA

De podcasts van De Standaard