• Filip Dewinter sprak de Pegida-menigte in het Duits toe.

Filip Dewinter roept Pegida op tot weerstand

Op een Pegida-bijeenkomst in Duitsland zei Filip Dewinter vanmiddag dat Europa in oorlog is met de islam. Hij bepleitte dat ‘het volk’ de ‘weerstand moet organiseren en terugslaan’.

Op de bijeenkomst voor het vierjarige bestaan van de Duitse anti-islambeweging Pegida (Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes), daagden vanmiddag zo’n 4.000 Pegida-aanhangers op. Vlaams Belang-voorman Filip Dewinter was er een van de sprekers.

Dewinter had zijn hele toespraak voorbereid in het Duits. ‘Als de politici niet willen horen, dan moet het volk spreken en handelen. Onze weerstandsbeweging is de laatste hoop voor een Duits Duitsland en een Europees Europa. Door de massa-immigratie hebben we de vijand binnengehaald. Door de massa-immigratie is het Trojaanse Paard van de islamterreur binnengehaald. Europa is in oorlog met de islam!’ Maar, voegde hij eraan toe: ‘Wir sind keine Rassisten, wir sind Realisten’.

De toon kon op bijval rekenen en Dewinter hield die anti-islamkoers tijdens zijn hele betoog aan. ‘De islam is zoals een roofdier, altijd bereid het zwakste slachtoffer aan te vallen.’ Hij haalde ook stevig uit naar de multiculturele samenleving: ‘Zoals AIDS inwerkt op de weerstand van een mens, zo ondergraaft de multiculturaliteit de identiteit en de demografische weerbaarheid van een volk en een beschaving.’

Licence to kill

Het Antwerpse kopstuk van Vlaams Belang vergeleek voorts de Koran met een ‘licence to kill’. Dat is niet nieuw, in 2015 deed hij dat al eens in de Kamer. Hij kreeg toen weerwerk van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA). ‘De scheidslijn die u legt, tussen de islam en de rest van onze gemeenschap, daar vindt u in dit halfrond bij geen enkele andere partij steun voor’, sprak Jambon toen. Hij kreeg er zelfs applaus vanuit de PS-fractie voor.

In Dresden werden vandaag ook drie tegenbetogingen georganiseerd. De tegenbetogers hielden onder meer borden op met de boodschap ‘Haat is geen alternatief’. Dewinter ging intussen op Neumarkt van Dresden gewoon verder. ‘Er is maar één antwoord mogelijk op de vervolgingen, op de intimidatie en op het zwijgen: de weerstand organiseren en terugslaan!’ Waarop de menigte ‘Widerstand! Widerstand! Widerstand!’ begon te scanderen.

Behalve Dewinter waren er ook islamkritische sprekers uit Duitsland en Tsjechië. Ook de extreemrechtse Brit Tommy Robinson, die de ‘English Defence League’ oprichtte, sprak de Pegida-menigte toe.