Foto: lds

Open VLD Aalst ontgoocheld in ‘zwakke’ Jean-Jacques De Gucht

Open VLD treedt, ondanks een slechte uitslag zondag, toe tot de coalitie in Aalst. Of er een schepenambt in zit voor lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht, is bijzonder onzeker.

Voor Open VLD waren het mooie verkiezingen zondag. Heel wat kopstukken – Mathias De Clercq, Bart Tommelein, Bart Somers, Alexander De Croo, Patrick Dewael, Gwendolyn Rutten – deden het erg goed. Twee uitzonderingen waren er: Maggie De Block in Merchtem, maar vooral Jean-Jacques De Gucht in Aalst.

In Aalst heeft men het over een historisch dieptepunt voor de partij: amper 10 procent van de stemmen en een terugval van zeven naar vier zetels. Het wordt Jean-Jacques De Gucht aangerekend. Hij haalde als lijsttrekker 1.976 voorkeurstemmen, tegenover 11.081 voor burgemeester Christoph D’Haese (N-VA). En gevoelig minder dan zes jaar geleden: in 2012 haalde De Gucht nog 3.450 stemmen.

Maar Open VLD kon zich deze week toch in de meerderheid wrikken in Aalst. Meer nog: morgen zitten kandidaat-coalitiepartners N-VA, Open VLD en CD&V opnieuw rond de tafel om een akkoord te onderhandelen voor de komende zes jaar.Al verlopen die onderhandelingen moeizaam. Als er vrijdag niet genoeg vooruitgang wordt geboekt, dreigt Christoph D’Haese met andere partijen te gaan praten.

Voor Open VLD wachten er zondag trouwens veel moeilijkere onderhandelingen, meldt Het Nieuwsblad.

Zondagochtend zitten de liberalen samen om de verdeling van de post(en) en de positie van lijsttrekker Jean-Jacques De Gucht te bespreken. Na diens zwakke verkiezingsuitslag zijn de Open VLD’ers het erover eens dat ze zich moeten ‘beraden over de toekomst’.

Ondanks het verlies wil Open VLD haar vel duur verkopen, aangezien de N-VA de liberalen nodig heeft als ze niet bij Vlaams Belang of links wil aankloppen. Maar zelfs als de liberalen meer dan één schepenpost in de wacht kunnen slepen, wat onwaarschijnlijk is, zijn er bij Open VLD leden die vinden dat zelfs die tweede post niet naar De Gucht kan gaan.

‘We hebben het geprobeerd en Jean-Jacques is een goede lijsttrekker, maar als de kiezer hem niet wil, dan wil men hem niet’, zegt een Aalsterse Open VLD’er. ‘En mochten we maar één schepenambt krijgen en Jean-Jacques eist dat op ... Sorry, maar dat kunnen we in de partij niet verdedigen.’

Gemeenteraadslid Vera Van der Borght zegt die uitlatingen te betreuren. ‘Het is heel spijtig dat enkelingen dergelijke uitspraken doen’, zegt ze. ‘Het verzwakt niet alleen de positie van onze partij in de coalitieonderhandelingen: als er vragen zijn, moeten die besproken worden in de Open VLD-organen en niet in de media. Dit doet niemand goed.’

Misschien was de score van Jean-Jacques De Gucht niet goed, maar bij Open VLD Aalst kreeg niemand meer stemmen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden