Foto: BELGA

Somers: ‘We kunnen, mogen en willen niet samenwerken met extreemrechts’

Vlaams Open VLD-fractieleider Bart Somers zegt dat zijn partij niet kan samenwerken met extreemrechts, ook niet in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. Daar is er discussie over een mogelijke coalitievorming tussen Open VLD met de partij Vernieuwing van Bart Laeremans, een ex-Vlaams Belanger.

Als het van Vlaams fractieleider Somers afhangt, is elke samenwerking met extreemrechts uitgesloten, zo zei hij woensdag in Villa Politica. Al is het aan de statutaire commissie van zijn partij om finaal te oordelen, benadrukt hij verder.

‘Onze statutaire commissie buigt zich daarover, maar ik ben iemand die sterk gelooft dat een liberale partij gebaseerd op haar humane waarden onmogelijk kan samenwerken met extreemrechts’, aldus Bart Somers. ‘Mijn mening daarover is glashelder.’

Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten kondigde eerder aan dat de statutaire commissie van haar partij de deelname aan het bestuur in Grimbergen onder de loep zou nemen. Zondagavond stapte de lokale Open VLD-afdeling er namelijk in een coalitie met de lijst Vernieuwing van ex-VB’er Bart Laeremans. Op die lijst raakte ook iemand verkozen die nog steeds lid is van het Vlaams Belang.

Volgens fractieleider en gewezen partijvoorzitter Bart Somers is het aan die interne commissie om een oordeel te vellen. ‘Maar onze statuten zijn duidelijk: wij kunnen niet, wij mogen niet en wij willen niet met extreemrechts samenwerken.’

Een gemakkelijke zaak is het niet. Want als Open VLD nationaal beslist uit de toekomstige coalitie te stappen, wordt het bijna onmogelijk om in Grimbergen nog een andere meerderheid op de been te brengen. De voordrachtsakte voor de nieuwe bestuursploeg werd al ondertekend door de achttien verkozen raadsleden van de meerderheid (8 van Vernieuwing, 6 van Open VLD, 4 van N-VA). De regel luidt dat niemand meer dan één voordracht kan ondertekenen. Wie dat toch doet, mag in deze bestuursperiode niet meer zetelen als burgemeester, schepen of voorzitter van de gemeenteraad.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden