Foto: Getty Images

Slijtage filters maakt vrachtwagens Volvo mogelijk vervuilender dan toegelaten

De aandelen van Volvo AB doken vandaag fors omlaag nadat de Zweedse constructeur had toegegeven dat zijn vrachtwagens mogelijk te veel stikstofoxiden uitstoten door slijtage van filters.

Het Zweedse Volvo AB, de op een na grootste constructeur van vrachtwagens ter wereld, heeft vastgesteld dat bepaalde filters in zijn trucks en bussen ‘sneller dan verwacht’ slijten. Daardoor kunnen de voertuigen meer stikstofoxiden (NOx) uitstoten dan is toegelaten. Dat meldt Volvo AB vandaag in een verklaring. Bij Volvo Trucks in Gent beschikken ze nog niet over meer informatie, zegt een woordvoerder.

De ‘degradatie is te wijten aan een materiaalprobleem dat zich na verloop van tijd voordoet’, zegt Volvo, maar niet alle voertuigen en motoren zouden op dezelfde manier en in dezelfde graad worden getroffen. Het bedrijf wil niet zeggen hoeveel motoren getroffen zijn en kan dus ook de mogelijke schade niet inschatten. Maar Volvo Trucks geeft wel aan dat die kosten ‘aanzienlijk’ kunnen oplopen. Het Zweedse bedrijf is zelf op het probleem gestoten tijdens een diagnose.

Klappen op de beurs

Het probleem met de filter houdt geen veiligheidsrisico in, zegt Volvo, en heeft geen gevolgen voor de prestaties van het voertuig of de motor. De meeste van de vrachtwagens die mogelijk met een slijtageprobleem kampen, zijn verkocht in Noord-Amerika en Europa, de twee grootste markten voor Volvo.

De aandelen van Volvo kregen dinsdag na het nieuws een klap. De koers dook op een bepaald moment tot 9,3 procent omlaag. Rond de middag stond de koers 5,6 procent lager.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden