Foto: Karel Hemerijckx

Celstraf voor racistische uitspraak op Facebook na dood van Turkse Belg in Istanbul

Een man die racistische boodschappen verspreidde op sociale media is veroordeeld. Hij plaatste de berichten nadat een jongeman met Turkse roots was omgekomen bij een aanslag in Istanbul.

De man is veroordeeld tot zes maanden effectieve gevangenisstraf en een boete van 4.000 euro. Het Gelijkekansencentrum Unia, dat zich burgerlijke partij stelde, is tevreden dat ook online haat wordt vervolgd.

Na de dood van de Belgisch-Turkse man, de 23-jarige Kerim Akyil uit Houthalen-Helchteren, bij de aanslag in de Turkse nachtclub Reina in Istanbul op 1 januari 2017, verschenen er verschillende racistische commentaren op Facebook. Er werden boodschappen gepost als ‘een turk minder’, ‘het is gene belg’ en ‘nog velen te gaan hopelijk’. De vader van het slachtoffer reageerde toen met ongeloof op de reacties en deed een emotionele oproep om begrip.

De uitspraak waarvoor de man in kwestie vervolgd werd, is niet bekend, maar volgens Unia had de beklaagde zich al eerder bezondigd aan dergelijke uitlatingen.

‘Het werd duidelijk dat de veroordeelde zeer vaak haat zaait en ook niet inziet wat daar mis mee is’, reageert Unia. ‘Hij viseerde daarbij vooral mensen met een migratieachtergrond. Dit vonnis herinnert elke Facebookgebruiker eraan dat er geen verschil is tussen dagelijks op straat racistische haatpraat uitslaan en systematisch racistische haatboodschappen sturen via sociale media. Ze zijn beide verboden.’

Het vonnis was nodig, zegt Unia-directeur Els Keytsman. ‘Wat er leeft op sociale media, nemen mensen mee in het echte leven. Daarom moeten we online haat een halt toeroepen. Veel surfers denken dat ze zich ongeveer alles kunnen permitteren. Dat is dus niet het geval. Aanzetten tot haat, geweld of discriminatie is op straat verboden en kan ook niet op het internet.’

Bron: BELGA