Foto: Photo News

Tobback: ‘Huisvesting moet thema worden bij Vlaamse verkiezingen’

Gemeentebesturen moeten nu in de praktijk kiezen tussen sociale woningen bijbouwen of renoveren. Om een einde te maken aan die situatie, moet huisvesting een thema worden bij de komende Vlaamse verkiezingen, stelt Bruno Tobback (SP.A).

Dat zei Tobback in een interview in De Ochtend op Radio 1, waarin hij een verklaring zocht voor de slechte verkiezingsresultaten van zijn partij. ‘We raken heel veel thema’s aan, maar gaan er niet op in’, gaf hij aan.

Als voorbeeld verwijst hij naar sociale huisvesting. ‘In Gent zijn er jarenlang sociale woningen bijgebouwd, maar was er geen geld om te renoveren. In Leuven hebben we net jarenlang gerenoveerd, maar daardoor hebben we achterstand in het bijbouwen’.

Het socialistisch bestuur in beide steden heeft die beslissingen volgens Tobback ‘in eer en geweten’ genomen. Maar zijn partij had meer ‘willen en kunnen doen’.

‘We moeten als partij aanklagen dat we die keuze moeten maken tussen woningen bijbouwen en ervoor zorgen dat het geen krotten worden.’ Zijn partij moet dan ook naar de Vlaamse verkiezingen trekken om een einde te maken ‘aan die dwaze tweespalt’.

Over de verkiezingsuitslag van zondag gaf Tobback toe dat die globaal gezien niet goed was. Toch weigert hij de verantwoordelijkheid door te schuiven naar partijvoorzitter John Crombez. Tobback spreekt van een collectieve verantwoordelijkheid. Daarmee sluit hij zich aan bij burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde, die oproept ‘een scherpe, grondige analyse’ te maken zonder ‘op de man te spelen’.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen