Foto: mye

Christendemocraten grijpen de macht in alle fusiegemeenten

De regerende politici uit de fusiegemeenten hebben de verkiezingen probleemloos verteerd. In alle betrokken gemeenten blijft een christendemocratische burgemeester aan de macht. Meestal zelfs zonder dat ze een coalitiepartner nodig hebben.

Omdat het niet-gedwongen fusies zijn, hadden de meeste gemeenten al burgemeesters die onderling een goede verstandhouding hadden. Bij de lijstvorming uitte zich dat al in veel eensgezindheid over de lijsttrekkers, en de kiezers zijn daarin meegegaan. Tot een strijd tussen de burgemeesters kwam het nergens.

De fusies bleven in de praktijk beperkt tot gemeenten waar er een stevige meerderheid in het zadel zat. In alle gevallen ging het om plaatsen waar CD&V stevig verankerd is, en dat ook na de verkiezingen zal blijven.

  • De meest bekende betrokkene is burgemeester Pieter De Crem. Hij behaalt in Aalter opnieuw een absolute meerderheid, met zijn kartel van CD&V en N-VA. De burgemeester van Knesselare leverde geen tegenkanting: Erné De Blaere behoorde tot de lokale lijst Groep 9910, maar ook die partij heeft banden met CD&V. De Blaere zegt de politiek vaarwel, De Crem is dit keer van plan om de sjerp daadwerkelijk te omgorden.
  • In Pelt, de fusiegemeente van Overpelt en Neerpelt, mag Frank Smeets van CD&V zich straks de burgemeester noemen. Niet verrassend: in beide gemeenten leverde zijn partij al de burgemeester. Hij doet dat wel met extra glans door een absolute meerderheid te behalen.
  • Een soortgelijke situatie in Oudsbergen. De burgemeester is hier een ervaren persoon: Vlaams Parlementslid Lode Ceyssens was al burgemeester van Meeuwen-Gruitrode. Burgemeester van Opglabbeek Benny Spreeuwers stond op dezelfde lijst en was geen concurrent.
  • Puurs en Sint-Amands hadden ook beide een christendemocratische burgemeester. Dat blijft ook in Puurs-Sint-Amands zo: Koen Van den Heuvel van CD&V-teamkoen kon net als vorige keer in Puurs een absolute meerderheid binnenslepen. Voor CD&V in Sint-Amands komt dat neer op een sterke stijging.
  • Kruisem is voor CD&V een versterking. In Kruishoutem had de partij al een ruime meerderheid, in Zingem net niet. Na de fusie verovert Joop Verzele een duidelijke meerderheid van 14 van de 25 zetels.
  • In Deinze en Nevele, die samen doorgaan als Deinze, kan CD&V niet solo de lakens uitdelen. Maar net als voor de fusie is de partij met 36 procent van de stemmen afgetekend de grootste. Jan Vermeulen blijft burgemeester. Open Deinze, de liberalen aangevuld met onafhankelijken, stapt opnieuw mee in het bestuur.
  • Ook in Lievegem heeft CD&V een coalitiepartner nodig. Maar de partij had die voor het uitkiezen. Na het samengaan van Waarschoot, Zomergem en Lovendegem heeft de partij maar één zetel te weinig om alleen te regeren. De keuze viel ook hier op Open VLD. Niet onlogisch: zowel in Lovendegem als in Waarschoot bestuurde die al mee met de christendemocraten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden