Foto: michel vanneuville

De fauw (CD&V) is nieuwe burgemeester in Brugge

Brugge krijgt een klassieke tripartite: CD&V vormt een coalitie met SP.A en Open VLD.

CD&V komt als grote winnaar uit de bus in Brugge. Dirk De fauw triomfeert er met 31,9 procent en is de nieuwe burgemeester. De partij behaalt ruim vijf procent meer dan tijdens de vorige gemeenteraadsverkiezingen. Samen met SP.A, de partij van aftredend burgemeester Renaat Landuyt, en Open VLD zal CD&V de komende zes jaar de meerderheid vormen in de Brugse gemeenteraad.

De christendemocraten zullen vier schepenen voorstellen. SP.A stelt de voorzitter van het Bijzonder Comité Sociale Zaken voor. Net als Open VLD zal SP.A twee schepenen krijgen. 'Dit is een ruime meerderheid die ervoor zorgt dat er heel vlug overeenstemming kan komen over een aantal belangrijke dossiers. Zo kunnen we ook met de nodige kracht en eenstemmigheid die dossiers verdedigen in Brussel', zegt De fauw op een persconferentie in het stadhuis van Brugge.

CD&V behaalt zeventien zetels in de gemeenteraad, vier meer dan in 2012. Huidig burgemeester Renaat Landuyt (SP.A de Brugse Lijst) moet stevig aan terrein inboeten. In 2012 won de socialistische partij nog met 26,8 procent. Vandaag behaalt ze 19,4 procent en bezet ze tien zetels. 

De fauw behaalt 14.979 voorkeurstemmen. Landuyt verwerft er maar 8.493. Ter vergelijking: zes jaar geleden behaalde Landuyt nog 12.499 voorkeurstemmen. Eerder zei de aftredend burgemeester dat als hij één stem minder zou halen dan in 2012, hij zou passen voor de sjerp. Het verlies in Brugge betekent niet per se dat Landuyt de politiek definitief zal verlaten. 

N-VA-lijsttrekker Pol Van Den Driessche strandt op 11,7 procent. Daarmee is de N-VA pas de vierde grootste partij in Brugge. N-VA tekent een verlies van 8,2 procent in vergelijking met 2012, toen haalde ze nog 19,8 procent. Het aantal zetels in de gemeenteraad halveert.

'We hebben verloren en dat is zeer jammer. Maar wij gaan zoals in het verleden constructieve oppositie voeren. De komende dagen gaan we alles intern evalueren', zegt Van Den Driessche. 'Een kleine 10.000 Bruggelingen hebben voor ons gekozen. Uiteraard hadden we meer verwacht. We hadden een goede ploeg en hebben hard gewerkt. Maar het is wat het is. De kiezer heeft gesproken en we gaan er nu weer volop tegenaan.' 

N-VA wordt nog voorafgegaan door Open VLD PLUS (13,3 procent) met zes zetels. Groen (10,8 procent) haalt evenveel zetels als N-VA. Open Vld behaalt 2,3 procent meer dan in 2012. Groen stijgt met 2 procent. Ook Vlaams Belang stijgt. De partij verovert 9,2 procent van de stemmen. Zij winnen twee zetels in de gemeenteraad. 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen