Foto: BELGA

Verdacht wit poeder in Gents stembureau, voorzitter aangevallen in Denderleeuw en bijzitter daagt op als clown

In Gent is een school hermetisch afgesloten nadat er een verdacht wit poeder werd gevonden. De zeven tellers mogen het gebouw niet verlaten. In Denderleeuw kreeg de voorzitter van een stembureau het aan de stok met een koppel. In Maasmechelen kwam een bijzitter opdagen als clown.

Het zwaarste incident deed zich voor in Gent. In een telbureau in de Frans van Ryhovelaan verdacht wit poeder gevonden op enkele kiesformulieren. Daarop werden de gebouwen van basisschool De Dialoog hermetisch afgesloten en kwam de civiele bescherming ter plaatse. De zeven tellers mogen het gebouw voorlopig niet verlaten en de stembrieven mogen niet behandeld worden.

In het cultureel centrum van Eisden, een deelgemeente van Maasmechelen, diende een bijzitter zich aan als clown. De voorzitter van het stembureau kon er niet om lachen en liet de man meteen beschikken. Mogelijk krijgt hij een boete. ‘Ik wilde spotten met het politieke circus. Een circus heeft papegaaien die hun nek 180 graden kunnen draaien. Politiekers draaien even ver’, zei de man aan Het Belang van Limburg.

 

 

In stembureau 10 in sportzaal Ottoy in Denderleeuw kreeg een voorzitter het aan de stok met een man. De persoon in kwestie sprak de voorzitter en bijzitters in het Frans aan, en wou ook zelf in die taal worden aangesproken.

Vervolgens kroop hij in hetzelfde stemhokje als zijn vriendin, die aan het stemmen was. Er ontstond even tumult toen de voorzitter hen erop wees dat dit niet mocht en de stem daardoor ongeldig was. Uiteindelijk werd de politie er zelfs bijgehaald.

Ook in Genk ontstond onrust toen een allochtoon koppel samen het stemhokje wou binnengaan, meldt de VRT. Er kwam een vrederechter aan te pas om het incident te ontmijnen.

Ook elders deden zich incidenten voor. Zo blokkeerde een boze rolstoelgebruiker een ontoegankelijk stemlokaal in Ename. De man weigerde te stemmen omdat hij door een hoge drempel niet in het stembureau raakte.

In Tienen is een negentigjarige dame zwaar ten val gekomen bij het verlaten van het kieslokaal. Vermoedelijk heeft ze daarbij haar heup gebroken. De hulpdiensten brachten het slachtoffer over naar het ziekenhuis.

In het stemlokaal op de Sacramentstraat in Tongeren was zondagmorgen even opschudding omdat het brandalarm in werking trad. De kiezers moesten het stembureau verlaten.

 

 

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in

Aangeboden door onze partners
Aangeraden
Niet te missen