Foto: BELGA

Coucke over voetbalschandaal: ‘Van ramp een voorbeeld maken’

Marc Coucke, voorzitter van de Pro League, wil de wantoestanden in het Belgische voetbal fundamenteel aanpakken.

In het Canvas-programma De afspraak op vrijdag reageert de voorzitter van Anderlecht op het gerechtelijk onderzoek naar fraude en matchfixing in de Jupiler Pro League. ‘We willen de zaken fundamenteel veranderen en met België het voorbeeld geven in Europa’, zo citeert de VRT hem. ‘We moeten van een ramp een voorbeeld maken.’

Matchfixing noemt Coucke ‘het ergste wat in voetbal kan gebeuren’. ‘Het is iets wat nooit kan, op geen enkel niveau in geen enkel land. Daar bestaat geen discussie over.’

In het fraudeonderzoek staan enkele spelersmakelaars centraal. Zij zetten volgens de speurders allerlei illegale constructies op bij transfers, onder meer om geld wit te wassen.

Maatregelen

In een communiqué kondigde Coucke gisteren samen met Pro League-ceo Pierre François al aan dat ze maatregelen zullen nemen om de problematiek ‘bij de wortels aan te pakken’. Zo willen ze een correcte en sportieve competitie garanderen.

De Pro League zal volgende week starten met de uitwerking van een reeks initiatieven en maatregelen om de macht van spelersmakelaars in te perken. Het Belgisch voetbal moet het voortouw nemen in Europa voor een strengere financiële en ethische wetgeving, klikt het nog.

De podcasts van De Standaard