Foto: EPA-EFE

Tilda Swinton speelt 82-jarige man in film

Britse actrice Tilda Swinton (57) heeft toegegeven dat zij gestalte gaf aan Dr Josef Klemperer in de horrorfilm Suspiria. Eerder werd die rol toegeschreven aan acteur Lutz Ebersdorf, maar die persoon werd uitgevonden door Swinton en regisseur Luca Guadagnino.

Regisseur Guadagnino veegde eerder geruchten dat Swinton erg leek op Ebersdorf van tafel als ‘fake nieuws’. Maar nu bevestigt Swinton het nieuws toch. Ze deed het ‘puur voor de fun’ zegt ze aan de New York Times. ‘Ik deed het meer voor het plezier dan voor iets anders’, zegt ze. ‘Zoals mijn grootmoeder het altijd zei: “Het zou saai zijn om het niet te doen”.’

De regisseur koos voor een vrouw, Swinton, in een mannelijke rol omdat zijn film draait om vrouwelijke identiteit. Door haar te casten zorgde de regisseur ervoor dat ‘er altijd een vrouwelijk element was in het hart van de film’.

Oscarwinnende make-upartiest Mark Coulier zorgde voor de transformatie. Hij gebruikte protheses om haar nek te verbreden en maakte haar kaaklijn mannelijker. Er werden ook valse genitaliën voorzien, zodat ze zich beter zou kunnen inleven in haar rol.

Om de hoax helemaal compleet te maken, had Swinton een IMDb-pagina aangemaakt voor Lutz Ebersdorf. Ze vindt het wel jammer dat het geheim is uitgekomen. ‘Mijn droom was dat we het nooit hadden moeten toegeven’, zegt Swinton. ‘Ik had gehoopt dat we zouden kunnen zeggen dat Ebersdorf was gestorven tijdens de montage van de film, en dat het einde van de credits een ‘in memoriam’ aan de man zouden zijn.’

De film komt op 16 november in de zalen in Groot-Brittanië.